Reclamă

Armata americană a desfășurat pentru prima dată sisteme de apărare antiaeriană THAAD în Israel, într-o măsură ce evidențiază importanța globală a acestor sisteme extrem de eficiente și costisitoare. Evenimentul vine în contextul amenințărilor de atacuri cu rachete plutonate de Iran și Yemen, care au impus consolidarea apărării antiaeriene a Israelului.

Sistemele THAAD, produse de Lockheed Martin și având un cost de aproximativ 1 miliard de dolari, sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a intercepta rachete cu rază lungă de acțiune în fazele terminale de mare altitudine. Amplasarea lor în Israel se aliniază cu percepția americană asupra amenințărilor globale, reflectând, de asemenea, tendințe similare cu desfășurările anterioare în alte regiuni precum Asia-Pacific.

Sistemul THAAD a fost primul desfășurat în Hawaii în iunie 2009, pentru a contracara posibilitatea unui atac cu rachete balistice din partea Coreei de Nord. În 2013, o a doua unitate a fost plasată în Guam, ca răspuns la progresele notabile ale Coreei de Nord în domeniul rachetelor balistice.

Pe lângă plasările respective, sistemele au fost testate și pe insula Wake, iar în 2016, ele au fost desfășurate în Coreea de Sud, ceea ce a declanșat proteste masive, fiind percepute ca un potențial factor de risc în tensiunile dintre China și SUA.

De asemenea, în octombrie 2019, primele sisteme THAAD au fost amplasate în Arabia Saudită, ca reacție la atacurile cu drone și rachete balistice din partea Yemenului, atribuibile de multe ori Iranului. Aceste desfășurări au venit după ce sistemele Patriot operate de saudiți au eșuat să ofere apărare adecvată împotriva acestor amenințări.

Deși extrem de costisitoare și sofisticate, eficiența sistemelor THAAD rămâne sub semnul întrebării, rezultatele testelor variind. Singurul export semnificativ al sistemului a fost către Emiratele Arabe Unite, unde nu au reușit să intercepteze atacuri balistice simple din Yemen.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro