Distrugerea a două sisteme Panțîr în regiunea Kherson de către armata ucraineană

Data actualizării: 06/01/2025

Unități ale Marinei Forțelor Armate ale Ucrainei au reușit să distrugă două sisteme autopropulsate rusești de rachete antiaeriene și tunuri Panțîr în regiunea Kherson. Anunțul a fost făcut de comandantul Marinei ucrainene, viceamiralul Oleksii Neizhpapa, printr-o postare pe rețelele sociale, unde a distribuit și un videoclip al atacului.

„Minus două Panțîr în regiunea Kherson. Soldații noștri continuă să transforme echipamentele rusești în fier vechi”, a declarat Neizhpapa, subliniind succesul forțelor ucrainene într-o perioadă în care tensiunile din regiune rămân ridicate.

Sistemul de rachete Panțir, cunoscut în limba rusă ca Панцирь și tradus „Carapace”, reprezintă o familie de rachete sol-aer autopropulsate de rază medie. Prima versiune, Panțir-S1, identificată și prin codul NATO SA-22 Greyhound, combină rachete sol-aer cu rază scurtă și medie cu artilerie antiaeriană. Acest sistem a fost dezvoltat de KBP din Tula, Rusia, și folosește tehnologie de ultimă oră pentru localizarea și urmărirea țintelor prin radar.


Panțir-S1 este proiectat să asigure protecția punctuală a instalațiilor militare, industriale sau administrative împotriva diverselor tipuri de amenințări aeriene, inclusiv avioane, elicoptere, rachete de croazieră și drone. Sistemul oferă, de asemenea, o protecție suplimentară unităților de apărare aeriană împotriva atacurilor cu muniții de precizie la distanțe variabile.

Citește și:

Prețul estimativ al unui sistem Panțîr este situat între 13 și 14 milioane de dolari, adăugând dimensiunea economică a pierderilor suferite de Rusia în urma acestor distrugeri.

Acțiunea întreprinsă de unitățile ucrainene reflectă capacitatea forțelor armate de a lovi ținte militare cheie, consolidând astfel poziția lor defensivă în fața amenințărilor externe.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨