În momentul în care s-a intrat în starea de alertă au fost luate mai multe măsuri. Una dintre măsurile obligatorii este verificarea temperaturii. Astfel, măsurarea temperaturii se va face înainte de intrarea în orice spațiu închis. Mulți oameni s-au întrebat de ce maximul ales de autorități este 37.3. În acest context, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat de ce a fost aleasă o astfel de metodă și care este obiectivul ei. Sigur nu știai. De ce temperatura maximă în această perioadă este 37.3.

Reclamă

Potrivit ministrului, măsurarea temperaturii la intrarea în spațiile închise este considerată „un minim triaj epidemiologic”. Așa cum și noi ne luăm des temperatura singuri acasă, așa și angajații de la magazine sau de la instituții o pot face. Teoretic, oamenii își gestionează tirajul epidemiologic.

„În orice spaţiu închis trebuie să avem un control, că vrem sau nu vrem. Este bine pentru noi. Este un moment în care noi trebuie să gestionăm un minim triaj epidemiologic.

Este un minim triaj. Noi o temperatură ne-o luăm şi acasă”, a declarat Nelu Tătaru.

Toți clienții trebuie să fie protejați

În același timp, ministrul Tătaru a mai explicat și că măsurarea temperaturii în special la accesul în marile magazine reprezintă o formă de protecţie pentru toţi clienţii. Inclusiv pentru cei care ar putea avea peste 37,3 grade Celsius. Astfel, oamenii nu ae trebui să se supere pentru că li se ia temperatura.

În ceea ce privește temperatura de 37,3 grade, mulți se întreabă de ce atât. Se pare că aceasta a fost aleasă deoarece termoscannerul ar putea avea „o marjă de eroare”. În acest sens, era nevoie de stabilirea unei marje.

Ce explică Nelu Tătaru

„Acea exprimare nefericită ‘termoscanner’… Nu există. Este un termometru digital cu care noi luăm o temperatură. Are o marjă de eroare… Tocmai de aceea am dus-o la 37,3, dar se poate după un moment de două- cinci minute să reluăm această temperatură.

Este o protecţie pentru fiecare dintre noi, inclusiv pentru cel care are temperatura mai mare de 37,3, pentru că singur sau cu ajutorul medicului de familie să îşi gestioneze acel moment”, a adăugat Tătaru.