Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește noua variantă a virusului SARS-CoV-2. Potrivit specialiștilor, persoanele care au avut COVID au un risc mai mare să se reinfecteze cu varianta Omicron.

Autorităţile sanitare din Africa de Sud şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că riscul de reinfectare în cazul persoanelor care deja s-au infectat cu alte variante ale coronavirusului este sporit de varianta Omicron. Mai mult, se pare că noua tulpină s-ar transmite mai uşor decât variata Delta. Deşi încă nu se cunosc cu certitudine caracteristicile variantei Omicron, datele preliminare sugerează „un risc crescut de reinfectare”, subliniază OMS.

Anne von Gottberg, o specialistă sud-africană în microbiologie, a declarat că în Africa de Sud, țara unde noua variantă a fost descoperită prima dată, se observă deja o creștere a reinfectărilor la persoane care au fost deja infectate cu varianta Delta.

 „În populaţia noastră, care are o seroprevalenţă înaltă a virusului, adică multe persoane au avut o infectare anterioară, aceasta nu le protejează de o nouă infectare cu (varianta) Omicron”, declarat Anne von Gottberg.

Semnal de alarmă tras de OMS! Persoanele care au avut COVID au un risc mai mare să se reinfecteze cu varianta Omicron
Pixabay

Omicron, rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente

Pentru moment nu se cunosc foarte multe lucruri despre noua variantă, iar autoritățile sanitare nu se grăbesc să tragă concluzii. Însă, Omicron provoacă îngrijorare mai ales pentru că prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane.

Primele cercetări arată că această nouă variantă ar avea o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente. Mai mult, noua tulpină se transmite mai uşor decât Delta. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a estimat că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa.

Omicron a fost semnalat pentru prima dată în Africa de Sud, iar în doar câteva zile această nouă variantă a fost identificată în toate părţile lumii.