Președintele Trump a mobilizat luni seara toate forțele civile și militare pentru a pune capăt jafurilor și distrugerii proprietății la nivel național după moartea lui George Floyd în Minneapolis, afirmând că „prima și cea mai înaltă datorie” este să apere națiunea și că nu va permite „anarhiștilor” să se ridice.

El a spus că dacă orașele și statele nu reușesc să controleze protestele și să-și „apere rezidenții”, el va desfășura armata și „va rezolva rapid problema pentru ei”.

Protestele  au escaladat în ultima săptămână.

„Mobilizez toate resursele federale și locale, civile și militare, pentru a proteja drepturile americanilor care respectă legea”, a declarat președintele Trump într-o adresă surpriză la Casa Albă.

„De asemenea, iau măsuri rapide și decisive pentru a proteja marea noastră capitală, Washington, D.C.

Curând după ce a vorbit, trupele Gărzii Naționale au fost mutate pe terenurile Casei Albe, unde și-au ocupat pozițiile. Camioanele cu soldați de pe Avenue au ajuns în apropierea Casei Albe unde zeci de manifestanți scandau.

Înainte și în timp ce președintele făcea anunțul, forțele de poliție s-au confruntat cu protestatarii pașnici. Ei au folosit dispozitive flash-bang și gaze lacrimogene pentru a elibera drumul pentru Trump. El a vrut să facă o vizită pe jos, prin parcul Lafayette, spre Biserica Episcopală Sfântul Ioan. Care a fost incendiată duminică seara.

El a afișat o Biblie în timp ce stătea în fața bisericii istorice.

„Cea mai mare țară din lume și o vom păstra în siguranță”, a spus președintele.

Manifestațiile continuă, contracandidații îl critică pe Trump.

Între timp, zeci de orașe importante au impus starea de alertă peste noapte.

În New York, iconicul magazin Macy’s a fost spart și un magazin Nike a fost jefuit, în timp ce alte magazine au fost distruse. Mai multe persoane au fost arestate.

Avertismentul lui Donald Trump a fost primit cu critici rapide din partea seniorilor democrați. Joe Biden, presupusul candidat la președinția din partea partidului democrat a declarat că Trump „ a folosit armata americană împotriva poporului american”.