Se schimbă Codul Rutier de la 1 iulie. Ce trebuie să ştie toţi şoferii

Se schimbă Codul Rutier de la 1 iulie

Veste mare pentru români! Se schimbă Codul Rutier de la 1 iulie. Anunţul a fost făcut oficial de autorităţi. Atât actualii şoferi, cât şi cei care doresc să obţină un permis de conducere trebuie să respecte o serie de reguli şi vor fi afectaţi de noile modificări.

Se schimbă Codul Rutier de la 1 iulie

Mai multe aspecte ale Codului Rutier se vor schimba de la 1 iulie. În primă fază, o modificare importantă îi vizează pe cei care doresc să devină șoferi. Oricare dintre românii care vor să obțină permisul de conducere trebuie să ştie că există o nouă condiţie. Doar dacă ai minim 10 clase absolvite vei putea da de permis. În momentul înscrierii la școlile de șoferi, viitori posesori ai permisului de conducere vor fi obligaţi să facă dovada terminării celor 10 clase din învățământul obligatoriu.

Prin această lege dată, autorităţile au în vedere evitarea analfabetismului și se bazează pe experiența polițiștilor rutieri. Nu de puține ori, au întâlnit în trafic șoferi ce nu știau nici măcar să se semneze, deși dețineau permis de conducere. De altfel, s-a descoperit că foarte mulţi şoferi abia ştiu să citească, dar să mai cunoască şi semnele de circulaţie. Astfel, ai şcoală, ai permis!

O nouă lege, dată pentru persoanele în vârstă

O altă nouă lege ce se va regăsi în Codul Rutier de la 1 iulie îi vizeză pe șoferii mai în vârstă. Şoferii care au trecut de prima vârstă vor avea obligativitatea să se prezinte mai des la controale medicale de specialitate. În aceste cazuri, medicii vor fi cei care vor hotărî dacă şoferii în vârstă se mai pot urca la volan, sau nu. Această decizie a fost luată de autorităţi din cauza numeroaselor cazuri în care oamenii adormeau la volan. Bătrânii intrau în maşini, pierdeau atenţia distributivă şi multe altele. Astfel, bătrânii vor fi verificaţi mai des.

Ce declară autorităţile

„Lumea a intrat in panica si toti solicita din timp ca sa prinda perioada de valabilitate de 10 ani a permisului. Medicul este singurul care poate stabili daca persoana mai are capacitatea de a conduce pe drumurile publice”, a declarat un reprezentant al Poliției Rutiere, potrivit Impact.

Fan Curier a confirmat! 24 de angajați infectați cu COVID-19!

Scarlett O`Hara: actrița Vivien Leigh blestemată să fie frumoasă