Veste bună pentru mii de români. De la 1 ianuarie 2024, apare în România un nou tip de vouchere. Beneficiarii acestora nu vor fi condiționați să le utilizeze, ci le vor putea schimba în bani numerar.

Se dau noi tichete pentru români de la 1 ianuarie 2024

Noua lege vizează mii de români, care până acum aveau probleme în ceea ce privește justificarea banilor proveniți din anumite activități. Este vorba de cei care prestează diferite activități casnice, în gospodării sau locuințe.

De la 1 ianuarie 2024, aceștia vor putea primi vouchere, iar vestea cea mai bună este că acestea vor putea fi ulterior transformate în bani numerar.

Astfel că beneficiarii nu vor fi condiționați să utilizeze sumele aferente într-un anumit mod, cum este în cazul voucherelor sociale, de masă sau de vacanță.

În acest moment, persoanele care desfășoară activități casnice sunt considerate lucrători ocazionali. Așadar, este considerat că acest tip de activitate nu este efectuată în scop comercial, motiv pentru care existau probleme în ceea ce privește justificarea banilor primiți.

Ce tip de activități sunt considerate „casnice” și cât pot primi cei care le prestează

De această nouă lege sunt vizați cei care prestează serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei, serviciile de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a unei persoane (bătrân, copil, persoană cu dizabilități, etc).

Valoarea unul singur voucher poate începe de la 15 lei. Pentru încasarea lor, este nevoie ca cel care le-a primit să meargă la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă sau  la furnizorul de serviciu universal. De asemenea, se poate solicita și plata într-un cont bancar.

Este important de știut însă că există și o limită de ore pentru acest tip de activitate.

În noua lege, este prevăzut faptul că durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore.

Iar în cazul în care cel care face aceste activități este minor, durata zilnică scade și mai mult, la 6 ore pe zi.