Reclamă

1. Salina Turda – întoarcere în trecut

Salina Turda poate fi găsită în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, la o distanță de 425,8 km de București și 36,4 km de Cluj. Acest loc impresionant, Salina Turda, este înscris în lista monumentelor istorice din Județul Cluj, listă elaborată de Ministerul Culturii din România în anul 2015. Intrarea se face, în prezent, prin Aleea Durgău nr. 7, intrarea din centrul turistic Salina – Durgău.

Intrarea veche în Salină se făcea prin Galeria Franz Josef, din Cartierul Turda Nouă. Salina Turda este deschisă de luni până duminică între orele 9:00 și 17:00, ultima intrare fiind la ora 16:00. Prețurile standard pentru bilete sunt de 50 lei (luni-vineri) pentru adulți, respectiv 60 lei de sărbătorile legale și 30 lei pentru pensionari, studenți și elevi.

Istoria Salinei Turda

Sarea existentă în Transilvania s-a format acum 13,5 milioane de ani sub acțiunea unui climat tropical, foarte cald, într-o mare redusă în adâncime. Stratul de zăcăminte de sare din adâncurile Transilvaniei are o grosime de aproximativ 400 m și se întinde pretutindeni în subsolul ei.

Zăcământul de sare de la Turda aparține aliniamentului de vest, care pornește de la Maramureș, în nord, și ajunge la Sibiu, în sud. În același aliniament sunt incluse zăcămintele de la Ocna Dej, Cojocna, Valea Florilor, Sic și Ocna Mureș.

Originile Salinei Turda, susținute de dovezi arheologice, datează de undeva din perioada preromană. Prezența unor fortificații romane în imediata apropiere a zăcămintelor de sare dovedește că romanii au exploatat sarea din această zonă, dar și din zona Băilor Romane, fiind susținuți chiar de Castrul roman Potaissa.

Au exploatat tot Ardealul până la retragerea lor, în 274, când excavațiile părăsite au devenit lacuri. Pentru perioada de după și până în secolul XI nu există dovezi care să ateste continuitatea extracțiilor.

Primul document care consemnează exploatările de sare de la Turda datează încă din anul 1075. Documentul a fost emis de cancelaria maghiară și menționează vama ocnelor de sare de la Turda într-un loc de lângă râul Arieș, aflat în preajma fostului pod roman, acolo unde, mai târziu, a fost construită fortificația Szentmiklos (Sf. Nicolae).

Existența ocnei de la Turda este menționată în mod clar în secolul al XIII-lea, atunci când, la 1 mai 1271, căpitanul Episcopiei de Transilvania a primit ocna de sare de la Durgău -Turda. Alte documentele istorice de la acea vreme vorbesc despre Salina Turda ca fiind sursa principală de aprovizionare pentru oamenii locului. Se mai spune că în această salină au muncit doar oameni liberi, pe o perioadă determinată de un an.

La începuturile ei, Salina Turda a fost una dintre cele mai importante din întreaga Transilvanie, dar și-a redus exploatările începând cu anul 1840 din cauza condițiilor sociale și economice precare de la acea vreme. A fost închisă, ulterior, în anul 1932 și a rămas uitată până când a folosit ca adăpost împotriva atacurilor aeriene din timpul celui de-al doilea Război Mondial. De-a lungul timpului, Salina i-a adăpostit pe oameni și le-a făcut viețile mai ușoare. A fost chiar depozit de brânzeturi începând cu 1950. Din anul 1992 a fost redeschisă, dar ca obiectiv turistic.

16 ani mai târziu au început construcțiile de reamenajare și modernizare pentru renașterea Salinei, urmând ca din anul 2010 să fie redată circuitului turistic. Salina Turda a reușit să-și conserve bine istoria, astfel că, a devenit un adevărat muzeu al mineritului în sare. Pentru oamenii din vremurile de atunci, sarea era un produs extrem de prețios, chiar cel mai scump din comerț, prețul fiind justificat tocmai de greutatea cu care se obținea.

2. Salina Turda – informații, poze și curiozități despre Salina Transilvaniei

Salina este cel mai spectaculos loc aflat în subteran și modelat de oameni. A fost construit într-un cadru natural și se spune că sarea existentă aici poate asigura necesarul de sare timp de 60 de ani pentru întreaga Planetă, rezervele fiind de aproximativ 40 milioane de tone.

Este inclusă în ghidul de călătorii Michelin, fiind printre puținele obiective turistice din țara noastră care au acest privilegiu și singurul de acest fel, primind chiar două stele din maximul de trei posibile. Românii l-au pus în topul atracțiilor turistice din țara noastră și l-au trecut apoi peste hotare, unde este considerat a fi modern și surprinzător.

Frumusețea locului aduce anual sute de mii de turiști în vizită, dornici să străbată labirintul subteran și să afle mai multe din trecutul lui. Nici nu putea fi altfel, pentru că te lasă fără respirație la vederea cadrului geografic unic.

În 2017, la Salina Turda se puteau vizita fostele mine Iosif, Rudolf, Ghizela și Terezia. Acum pot fi văzute aici utilaje medievale bine păstrate peste ani, folosite în trecut la extracția minereului de sare, unice în Europa, cum ar fi moara de sare, crivacul sau fierăria. Altarul cioplit în sare și Scara Bogaților sunt și ele unele dintre cele mai interesante atracții ale Salinei Turda.

Dar Salina Turda este mai mult decât un loc impresionant, este un adevărat tărâm ascuns în adâncurile Transilvaniei. Cei care i-au redat viața au făcut din ea un loc care să te îmbie la relaxare, să te ducă departe de cotidian și agitația specifică orașului de astăzi și să te apropie de natură, chiar în inima ei.

În Salina Turda se găsesc, în prezent, un amfiteatru, săli de tratament, săli de sport, dar și o „roată panoramică”, cu ajutorul căreia pot fi văzute stalactitele din sare. Alte atracții care fac deliciul vizitatorilor sunt Galeria Franz Josef, mina Rudolf sau sala Crivacului. Turiștii au la dispoziție în Salină și activități balneare și de agrement, cum ar fi SPA, bazin de înot, minigolf, ștrand, bowling, plimbare pe lacul subteran cu bărcuțele, biliard, tenis etc.

Salina Turda, locul acesta atât de încărcat de istorie, este și plin de mister totodată. Iată câteva dintre curiozitățile din adâncurile Salinei. Știai că…?

  • Sloganul Salinei Turda este: „Poartă spre inima Transilvaniei”;
  • În interiorul Minei Terezia (numită astfel în cinstea împărătesei Maria Tereza) se află un lac de sare cu o adâncime maximă de 8 metri, rezervat turiștilor pentru plimbările cu barca;
  • În interiorul Minei Iosif se propagă sunete a peste 20 de ecouri, fiind unică prin acest fapt;
  • În Mina Rudolf se proiectează concerte și filme, iar Ghizela este locul potrivit pentru cei cu afecțiuni respiratorii;
  • Caii folosiți la transportarea sării la suprafață orbeau atunci când erau scoși din salină din cauza iluminării slabe. După 6 luni nu mai dădeau randament și erau scoși din mină;
  • Tăietorii de sare spuneau o rugăciune în altar înainte de a coborî în mină;
  • În sala de Apel există Scara Bogaților, o scară din lemn de brad în stilul barocului transilvănean;
  • Temperatura constantă în Salina Turda este de maxim 16° C, iar umiditatea aerului depășește pragul de 70 %, creând spațiul perfect pentru cura cu aer sărat sau speleoterapie;
  • Puritatea sării de la Turda este de 99%;
  • Salina Turda are beneficii în cazul celor cu probleme de rinită alergică, infecții respiratorii repetate, astm bronșic sau hipertrofie amigdaliană;
  • Galeria Franz Josef a fost săpată cu dalta și ciocanul în anii 1853-1870;
  • Mina Terezia se află la o adâncime de 112 m și este decorată cu pereți de stalactite;
  • Cu milioane de ani în urmă, Transilvania era acoperită de o imensă mare. Bazinul actual al Transilvaniei s-a format printr-o scufundare lentă și continuă, care a dat naștere unei mări de tip continental. În timp, apele s-au evaporat și au scos la suprafață un strat impresionant de sare în subsolul Transilvaniei.

Dacă ajungi la Salina Turda, nu poți să nu vizitezi și împrejurimile și obiectivele turistice din zonă. Aici poți să vezi:

  • Biserica Reformată Calvină – se află în centrul orașului Turda, lângă Muzeul de Istorie și este cel mai vechi monument păstrat în Turda;
  • Cheile Turenilor – sau Cheile Turului este o Rezervație Naturală sălbatică, aflată în apropierea Cheilor Turzii, la 12 km de Turda. Parcurgerea rezervației se poate face în 2-3 ore, tur-retur;
  • Mormântul lui Mihai Viteazul – se află în imediata apropiere a orașului Turda. Monumentul -obeliscul- a fost inaugurat în data de 5 mai 1977 pentru a evoca anul morții domnitorului (1601) și este lucrarea sculptorului Marius Butunoiu. În vecinătatea mormântului se află Biserica Mihai Vodă;
  • Biserica Șovagăilor Turda – sau Biserica Tăietorilor de Sare se află chiar în apropierea Salinei Turda. Biserica era, pe timpuri, locul de rugăciune al minerilor din Salina Turda, amintind în prezent de faimoasele legende ale locului;
  • Castrul Roman – este cel mai mare Castru din Dacia construit de romani și cel mai important monument istorico – arheologic din zonă. Este, de asemenea, singurul de acest fel care nu este afectat de construcții și care permite realizarea săpăturilor. El se află lângă Turda;
  • Cheile Turzii – este o Rezervație Naturală aflată la doar 13 km de Turda și unul dintre cele mai impresionante sectoare de chei din România. Rezervația se întinde pe o suprafață de 170 hectare, la o diferență de nivel de aproape 350 m;
  • Muzeul de istorie Turda – în centrul orașului Turda se află Muzeul de Istorie, ca o mărturie a trecutului impresionant al zonei. Muzeul cuprinde peste 40.000 de bunuri culturale, împărțite în colecții: colecția de preistorie, colecția romană și postromană, colecția medieval modernă și memorialistică, colecția etnografică și colecția de artă;

Nu-i așa că este fascinant? Salina Turda poate fi o experiență atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Una benefică și încărcată de istorie, care face bine de acum milioane de ani. Salina Turda este o comoară lăsată de timp, pe care merită să o vizitezi, măcar o dată în viață. Fă-ți bagajele și hai la Salina de la Turda!


Reclamă

Share.

Pasionat de SEO si content writing, Ionut scrie pentru substantial.ro inca din 2018.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro