Veste bună pentru români. S-au aprobat coeficienții minimali de ierarhizare salarială. Anunțul oficial a fost făcut astăzi.

Deputaţii au adoptat pe parcursul zilei de miercuri o nouă Lege. Proiectul face referire la stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional. Acesta se va face corespunzător nivelului de calificare al angajatului. Proiectul a fost adoptat în 2019 de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz. Acum,  proiectul a fost dezbătut, pe larg, cu succes. S-au înregistrat 212 de voturi „pentru”, 94 „împotrivă”, dar şi două abţineri.

Legea adoptată prevede următoarele:

Art 1 – Prezenta lege garantează dreptul tuturor salariaţilor la plata unui salariu brut lunar. Acesta este diferențiat pe criteriul nivelului de studii în cadrul unui program normal de lucru.

Art 2 – Cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. El este stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii.

Art 3- Prezenta lege stabilește coeficienții minimali de ierarhizare salarială pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate.  De altfel și pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de munca la nivel de unitate în vigoare , cu respectarea prevederilor art.2.

Art 4 – Coeficienţii minimali de ierarhizare sunt aplicabili pentru toate categoriile de salariaţi încadraţi pe funcţii pentru care este obligatoriu un nivel de calificare potrivit anexei la prezenta lege.

Cum s-au aprobat coeficienții minimali de ierarhizare salarială

Adrian Solomon, președintele comisiei pentru muncă a propus un amendament. Potrivit acestuia, legea aduce drepturi tuturor salariaților care au parte de salariul brut lunar. Acesta va diferenţiat pe criteriul nivelului de studii, în cadrul unui program normal de lucru.

Legea suferă ample modificări. Conform unui alt amendament, articolul 2 se modifică. Acesta prevede următoarele modificări:

„Cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”.

Actul normativ stabileşte coeficienţii minimali de ierarhizare salarială. Acesta se aplică pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă. Mai exact acele contracte aplicabile la nivelul întregului sector de activitate. Tot aici, se aplică pentru contracte şi pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare, cu respectarea prevederilor art.2.

Ce declară Adrian Solomon

„E vorba de o iniţiativă atât de mult aşteptată de sindicatele din România, mai puţin – e drept – de partea patronală. (…) Este vorba de un tabel cu coeficienţi de ierarhizare a salarizării care a fost eliminat de către guvernarea Boc, la presiunea, evident, a celor care au impus atunci modificarea Codului muncii, a Codului dialogului social şi a legilor conexe. Prin urmare, prin negocierile cu toate părţile din cadrul dialogului social, la comisie am ajuns la concluzia că revenirea la acest tip de reglementare este absolut necesară, dat fiind faptul că realităţile în domeniul salarizării sunt în continuă mişcare. (…) Prin urmare, reintroducând în lege aceste valori, coeficienţi de ierarhizare, vom putea să vedem că un necalificat este plătit la nivelul salariului minim, un calificat va avea 1,20 din momentul acesta”, a explicat Adrian Solomon.

TABELUL COMPLET:

Coeficienții minimali de ierarhizare salarială