Astăzi s-a dezbătut un proiect de mare interes pentru români. Autorităţile au decis ce se întâmplă cu educaţia sexuală în şcoli. Astfel, proiectul de lege prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli a fost dezbătut pe larg. Aceasta va fi posibilă doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru. Poriectul a fost votat, miercuri, de Camera Deputaților, care este şi for decizional.

Ce se întâmplă cu educaţia sexuală în şcoli

Astfel, proiectul a prins contur! Un număr de 269 de deputați au votat în favoarea proiectului. Au existat şi păreri opuse. Alţi 35 de deputaţi s-au împotrivit proiectului de lege privind educaţia în şcoli. Totodată, actul normativ schimbă expresia de „educație sexuală” în „educație sanitară”.

Președintele USR, Dan Barna, le-a sugerat parlamentarilor PSD și PNL să nu blocheze predarea educației sexuale în școli, iar legea va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare. După ce Klaus Iohannis va promulga legea, aceasta devine oficială. Legea va intra în Monitorul Oficial.

USR s-a opus variantei de lege introduse de PSD și PNL. Astfel, materia nu se va numi „educație sexuală”, ci „educație sanitară”. Aceasta se va face doar cu acordul părinţilor. Autorii acestui amendament sunt social-democrații Adrian Solomon, Elena Hărătău, Titus Corlățean și Nicușor Halici, iar cei liberali sunt Florica Cherecheș și Robert Sighiartău.

Ce prevede amendamentul legat de educaţia sexuală în şcoli

„Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”, a fost amendamentul Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului introdus de către deputații social-democrați și cei liberali.

Reglementarea mai urmăreşte:

„printre altele, stabilirea mai precisă a sensului unor expresii, prevederea posibilităţii desemnării drept persoană care să asigure creşterea şi îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul IV şi a altor persoane faţă de care acesta a dezvoltat relaţii de ataşament sau s-a bucurat de viaţa de familie, redefinirea serviciilor de tip rezidenţial, precum şi instituirea unei indemnizaţii lunare de sprijin, în cuantum de 0,8 ISR, pentru familia sau persoana care a primit în plasament sau este tutore al unui copil, pe perioada în care asigură creşterea şi îngrijirea copilului”.