S-a decis! Ce se întâmplă cu persoanele care contestă carantinarea sau izolarea. Astfel de pacienţi bolnavi de coronavirus care decid să conteste juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical.

O astfel de decizie a primei instanţe în acest sens este executorie. Decizia finală a fost luată în această seară, în urma unor ample dezbateri, de Comisia juridică a Senatului. Subiectul de interes naţional a fost cap de afiş la dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Persoanele care contestă carantinarea sau izolarea vor avea parte de asta

În proiectul legislativ,în legătură cu măsura de carantinare şi izolare, este prevăzut acum faptul că „persoana în cauză va fi monitorizată de către medic zilnic sau ori de câte ori situaţia o impune”. Explicaţia oficială a fost dată de vicepreşedinta comisiei, senatoarea PNL Iuliana Scântei, care a şi condus şedinţa.

„Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea hotărârii se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare. Hotărârea primei instanţe este executorie şi poate fi atacată cu apel, în termen de două zile de la comunicare. Apelul se soluţionează în trei zile de la sesizare”, a subliniat aceasta.

Ce prevede proiectul

Potrivit proiectului, „dacă instanţa judecătorească de fond dispune încetarea măsurii, persoana în cauză are dreptul de a părăsi imediat spaţiul sau unitatea în care a fost carantinată sau, după caz, izolată”. O astfel de lege este creată pentru sprijinul libertăţilor individuale.

„Avem un text privitor la drepturile şi libertăţile individuale. O măsură de protecţie – limitarea libertăţilor individuale ale persoanei faţă de care s-a luat o măsură potrivit prezentei legi poate fi justificată numai prin raportare la starea sa de sănătate sau la riscul epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică”, a afirmat Scântei.

Potrivit Iulianei Scântei, „pe durata măsurilor dispuse, potrivit prezentei legi, nu pot fi interzise, ci doar limitate temporar, proporţional cu riscul epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică, următoarele drepturi: comunicarea cu orice autoritate, cu aparţinători, cu reprezentantul legal ori cu avocatul, accesul la corespondenţa personală şi utilizarea telefonului sau a altor dispozitive electronice de comunicare, dreptul la vot, dacă nu se află într-o situaţie de restrângere a drepturilor cetăţeneşti, exercitarea liberă a credinţei religioase”.

Situaţia din România nu este una roz. Pandemia continuă să facă victimele în cea mai mare parte a teritoriului.

Până astăzi, 15 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 34226 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus . Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24155 au fost externate, dintre care 22049 de pacienți vindecați și 2106 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Totodată, până în prezent, 727 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere. În ultimele 24 de ore, 641 de români au fost depistaţi cu coronavirus.