Rusia a decis să își izoleze pentru o zi unele regiuni de restul internetului mondial, ca parte a dezvoltării propriului său „internet suveran”. Regiunile izolate au fost Daghestan, Cecenia și Ingușeția, recunoscute pentru populația lor majoritar musulmană, informează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Locuitorii acestor regiuni, care sunt situate în sud-vestul Rusiei, aproape de granițele cu Georgia și Azerbaidjan, nu au putut accesa platforme precum Google, YouTube, Telegram și WhatsApp, nici măcar cu ajutorul VPN-urilor.
Roskomnadzor, autoritatea rusă pentru comunicații, a fost responsabilă pentru implementarea acestei blocări. Potrivit unui site local de știri, majoritatea serviciilor VPN nu au fost eficiente. ONG-ul rus pentru drepturile digitale, Roskomsvoboda, a declarat că închiderile au afectat în mare măsură VPN-urile, deși câteva au reușit să funcționeze.
Acest eveniment face parte din testarea internetului suveran al Rusiei, o inițiativă prin care țara dorește să aibă un control total asupra accesului la internet. Investițiile pentru acest proiect se ridică la 648 de milioane de dolari și sunt implementate din 2019. De asemenea, Rusia a restricționat accesul la site-uri externe precum YouTube, prin reducerea vitezelor. Alte servicii de găzduire online, cum ar fi Amazon Web Services și HostGator, ar putea fi incluse în viitoare blocaje.
Între timp, sprijinul acordat de companii occidentale a scăzut. În septembrie, platformele Wix și Notion au solicitat utilizatorilor ruși să nu le mai utilizeze din cauza sancțiunilor SUA, iar GoDaddy a încetat susținerea domeniilor rusești după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022.
Acest tip de izolare a internetului nu este singular. China, de exemplu, cenzurează internetul în mod drastic de mai bine de un deceniu. Monitorizarea și interdicțiile impuse de Rusia par să urmeze acest model, însă magnitudinea exactă a cenzurii ruse rămâne neclară.