Intrarea deplină a României în Spațiul Schengen se preconizează a aduce beneficii semnificative economiei țării, mai ales în contextul problemelor legate de competitivitatea exporturilor, a afirmat joi Adrian Negrescu, consultant economic, pentru Agerpress.
Eliminarea controalelor la frontierele terestre, programată să devină efectivă începând cu 1 ianuarie 2025, va reduce semnificativ costurile logistice, facilitând activitatea companiilor care exportă cu ajutorul tirurilor și camioanelor. De asemenea, și importatorii vor beneficia, având în vedere impactul asupra costurilor de transport care vor deveni mai accesibile, reflectându-se în prețuri mai mici pentru produsele importate din Europa.
„Eliminarea controalelor la frontieră va însemna o scădere semnificativă a costurilor logistice mai ales pentru firmele care exportă produse românești cu tir-urile și camioanele, dar și pentru importatori”, a subliniat Adrian Negrescu.
Negrescu a menționat și impactul financiar real al controalelor actuale, care au adăugat costuri de peste 2 miliarde de euro anual, conform estimărilor transportatorilor, iar integrarea în Schengen ar putea duce la o creștere de peste 2% din PIB prin oportunități sporite în sectoarele agricole, de transport de marfă și turism.
„Viza Schengen ar putea aduce un boost semnificativ în privința tranzacțiilor din zona produselor agricole, a transportului de marfă, a turismului, iar estimările merg către un plus de peste 2% din PIB”, a mai spus Negrescu.
Pentru turism, viza Schengen deschide oportunități noi de atragere a turiștilor străini, cu condiția îmbunătățirii infrastructurii rutiere și feroviare, ceea ce ar facilita mobilitatea acestora în România.
Consultantul a subliniat necesitatea unei strategii guvernamentale care să vizeze atragerea de investiții și crearea hub-urilor industriale, ce ar poziționa România ca un punct de interes pentru companiile doritoare să participe la reconstrucția Ucrainei. Totodată, facilitățile administrative și fiscale sunt esențiale pentru exploatarea avantajului istoric oferit de calitatea de membru Schengen.
Decizia de ridicare a controalelor la frontiere asupra persoanelor, inclusiv cu Bulgaria, luată de miniștrii de Interne din țările UE, vine după reuniunea în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne, conform anunțului publicat de Consiliul Uniunii Europene pe site-ul consilium.europa.eu.