Reclamă

În luna octombrie, românii care au credite imobiliare au primit o nouă lovitură. Ratele a peste 450.000 de oameni au crescut din nou, din cauza majorării indicelui IRCC, care se apropie de pragul de 6%.

În unele cazuri, ratele ajung să fie apropiate sau chiar mai mari decât cele calculate în funcție de indicatorul ROBOR, iar în comparație cu anul trecut, ratele calculate pe baza IRCC sunt de două ori mai mari.

Creșterea indicelui IRCC

După o ușoară scădere în trimestrul anterior, indicele IRCC a crescut din nou, cu 0,02%, de la 5,94% la 5,96%. Această valoare va fi valabilă până la sfârșitul anului. Această creștere a ridicat ratele lunare la peste 2.000 de lei pentru un credit de 250.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani.

Specialiștii subliniază că nu neapărat creșterea indicelui în sine este problema majoră, ci stagnarea scăderii acestuia, care poate semnala probleme și temeri la nivel macroeconomic.

Situația actuală nu îi încurajează pe cei care ar dori să contracteze un credit ipotecar, deoarece băncile ar putea fi mai precaute în urma noilor majorări. Există și temeri legate de posibilitatea ca băncile să transfere asupra clienților o parte din efectele măsurilor fiscale introduse de guvern.

Românii ajung la disperare! Băncile majorează din nou ratele. Specialiștii trag un semnal de alarmă!

Perspectivele viitoare

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) a fost instituit prin OUG 19/2019 și se aplică creditelor imobiliare contractate începând cu luna mai a anului 2019.

Acesta se calculează la finalul fiecărui trimestru ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate în trimestrul anterior și este aplicat de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. În acest context, se conturează incertitudini cu privire la evoluția indicelui în viitor și impactul acestuia asupra ratei dobânzii.

Pentru români aceasta este o lovitură de proporții, ținând cont că salariile din țară sunt extrem de mici, iar lunar au loc scumpiri. Toate serviciile sunt tot mai scumpe, în timp ce veniturile sunt aceleași.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro