Reclamă

Corina Crețu, fost comisar european, a declarat că fiecare localitate din România a beneficiat de fonduri europene, mulțumită apartenenței la Uniunea Europeană. În anul 2023, România s-a aflat pe primul loc în privința fondurilor primite, raportat la populația țării, potrivit unei analize publicate de Euronews. Crețu a menționat acest fapt într-o postare pe Facebook: „Nu există localitate în România care să nu fi beneficiat de fonduri europene, care se datorează apartenenței noastre la Uniunea Europeană.”

De la aderarea la Uniunea Europeană în 2007, România a primit peste 95 de miliarde de euro fonduri nerambursabile, în timp ce contribuția țării noastre s-a situat sub 30 de miliarde de euro. Fostul comisar a evidențiat proiectele aprobate pentru finanțare în perioada mandatului său, dintre care multe sunt fie în construcție, fie deja utilizate.

Printre acestea se numără Spitalele Regionale de la Craiova, Iași și Cluj-Napoca, proiecte de infrastructură precum autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureș, și reabilitarea tronsonului de cale ferată Radna-Gurasada-Simeria, susținute de fonduri europene substanțiale. De asemenea, a fost menționat și sprijinul financiar pentru linia de metrou M6, extinderea sistemului național de cadastru, și modernizarea centurii ocolitoare a Bucureștiului.

Un alt proiect notabil este Podul suspendat de la Brăila, a cărui construcție a beneficiat de finanțare în valoare de 540 de milioane de euro, din care aproape 400 de milioane de euro provin din fonduri europene. Crețu a subliniat importanța acestui proiect de infrastructură considerat al treilea pod ca mărime din Europa și unul dintre cele mai semnificative realizări din România ultimelor trei decenii.

În contextul bugetului pentru perioada 2021-2027, Corina Crețu a precizat că politica de coeziune a beneficiat de cea mai mare alocare, cu România având o contribuție de aproximativ 31 de miliarde de euro. În plus, Planul Național de Redresare și Reziliență a adus peste 30 de miliarde de euro în România.

Conform declarațiilor fostului comisar european, proiectele de infrastructură continuă să fie dezvoltate, inclusiv Autostrada Unirii, Autostrada Transilvania și Autostrada Moldovei. Aceste realizări relevă importanța fondurilor europene în dezvoltarea României, subliniind succesul colaborării cu Uniunea Europeană.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro