Superstarul tenisului Roger Federer își încheie cariera profesionistă de tenis.

Cupa Laver de la Londra săptămâna viitoare va fi ultima sa apariție în Turul ATP 2022, a anunțat joi jucătorul de 41 de ani. Federer a jucat peste 1.500 de meciuri și a câștigat 20 de turnee de Mare șlem în 24 de ani.

Decizia luată

Roger Federer se retrage din lumea tenisului. Ce mesaj a avut acesta pentru fanii săi Instagram

„Tenisul m-a tratat cu mai multă generozitate decât aș fi putut visa vreodată. Și acum trebuie să recunosc că este timpul să-mi pun capăt carierei”, a spus el într-o declarație video.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Ultimii trei ani i-au prezentat Federer provocări în ceea ce privește accidentările și intervențiile chirurgicale. El a spus că a muncit din greu pentru a reveni la forma competitivă deplină. Dar cunoaște capacitățile și limitele corpului său. Federer și-a revenit după o operație la genunchi de când a jucat la Wimbledon în 2021.

CITEȘTE ȘI Roger Federer va rata tot restul sezonului 2020! Anunțul făcut de sportiv

Într-un videoclip de trei minute, el și-a exprimat mulțumirile tuturor celor care l-au susținut de-a lungul anilor și dragostea lui pentru joc.

„Vreau să vă mulțumesc tuturor, adâncul inimii mele. Tuturor celor din întreaga lume, care au contribuit la realizarea viselor unui tânăr elvețian cu o minge. În sfârșit, pentru jocul de tenis, am să te iubesc. Nu te voi părăsi niciodată.”, a declarat acesta.

Pe teren

Federer, care s-a născut la Basel în 1981, a fost lăudat pentru consistența, abilitățile și longevitatea sa. Deținând recordul săptămâni consecutive pe locul 1 (237) și peste 18 ani în top zece. Inclusiv fiind cel mai bătrân nr. 1, când avea 36 de ani.

A câștigat cele mai multe meciuri de Grand Slam (369). Și a ajuns la cele mai multe finale (31) dintre orice jucător din istoria tenisului.

Dar laudele depășesc capacitatea lui de a-și depăși adversarii. A fost admirat pentru felul în care a jucat. Este considerat unul dintre cei mai talentați jucători din toate timpurile, cu un stil fără efort și grațios.

În afara terenului

În ultimii câțiva ani, Federer s-a orientat către mai multe activități în afara terenului. Inclusiv să devină investitor în compania elvețiană de îmbrăcăminte sportivă On, care a devenit publică în septembrie 2021. De asemenea, a devenit ambasador pentru turismul elvețian în încercarea de a ajuta sectorul turismului de la pandemia de Covid-19.

„Întotdeauna am simțit că am reprezentat Elveția. Nu doar prin Jocurile Olimpice sau competițiile pe echipe.

Am fost foarte mândru să fac asta în cei 22 de ani în care am fost în turneu. M-am simțit întotdeauna ca un ambasador în țară, așa că a face acest lucru a fost un pas logic.”, a spus Federer când a fost făcut anunțul.

Federer a înființat și o fundație în urmă cu 18 ani. Care susține proiecte educaționale în sudul Africii și Elveția. Mama lui Federer este sud-africană și deține atât cetățenia elvețiană, cât și cetățenia sud-africană.

În august, Forbes l-a enumerat drept cel mai bine plătit jucător de tenis din lume pentru al 17-lea an. În ciuda faptului că nu a jucat un meci de aproape 14 luni.