Ratingul de tip ‘AAA’ al Băncii Mondiale și al altor instituții financiare multilaterale este amenințat de posibila reducere a sprijinului SUA, conform unei analize indicate de Donald Trump, relatează agenția de evaluare Moody’s. Aceasta avertizează că o retragere a sprijinului american ar putea avea consecințe semnificative asupra evaluărilor financiare ale acestor organizații.
Săptămâna trecută, președintele Trump a semnat un ordin executiv pentru revizuirea sprijinului guvernamental către organizațiile internaționale, inclusiv o posibila retragere din anumite instituții afiliate Națiunilor Unite. Moody’s a punctat că ‘SUA sunt un acționar cheie în multe bănci multilaterale de dezvoltare, iar o reducere a angajamentului față de acestea ar avea un impact negativ asupra rating-ului lor.’
Grupul Băncii Mondiale, unul dintre cei mai mari furnizori de finanțare pentru țările în curs de dezvoltare, mobilizează resurse și măsuri pentru a răspunde provocărilor impuse de pandemie. Însă sustenabilitatea acestei capacități depinde de menținerea unui rating ‘AAA’, ce permite finanțarea la costuri reduse pe piețele de obligațiuni.
Conform tradiției, liderii FMI și ai Băncii Mondiale sunt desemnați printr-o convenție între SUA și Europa, cel dintâi fiind întotdeauna un american. În acest context, poziția SUA ca cel mai mare acționar al Băncii Mondiale subliniază importanta sprijinului american pentru menținerea acestei structuri financiare.
Retragerea totală sau parțială a sprijinului SUA față de Banca Mondială și alte organisme financiare internaționale ar putea determina o reevaluare abruptă a ratingului acestora, cu efecte directe asupra capacității de finanțare globală a acestor instituții.