Raed Arafat, în calitate de secretar de stat a vorbit public despre modificările din sistemul de sănătate aduse de Guvernul Orban prin ordonanţele de urgenţă emise cu doar o zi înainte ca primul Guvern Orban să fie demis.

Cel mai mare efect al ordonanţelor va fi asupra spitalelor private, mai ales când vine vorba despre banii publici ai ţării.

”Poate că cel mai nociv este articolul 111, a cărui modificare deschide bugetul de stat către entitățile comerciale într-un mod foarte interesant, Articolul 111 fiind în titlul de medicină de urgență. Initial era că, dacă tratează un caz critic, pot accesa bugetul de stat, apoi a apărut că și la suspiciune de caz critic pot să acceseze bugetul de stat. Ce înseamnă asta? Înseamnă că am deschis și unitățile de primiri urgențe la o formă de competiție comercială”, a spus Raed Arafat.

”Sistemul de sănătate din România este subfinanțat. Avem 5% din PIB, pe când media în Europa e peste 8%. La care intră spitalele private, spitalele publice, toate cheltuielile de sănătate. Absolut tot ce intră pe acțiuni prioritate. (…) Apoi, spitalele publice trebuie încurajate să dezvolte tehnici noi. Cine mai vine cu o tehnică nouă să o dezvolte la spitalul public când știe că dincolo, dacă o dezvoltă la sectorul comercial poate să obțină bani pentru asta. Noi, ca impact, trebuie să ne gândim nu doar la satisfacția bolnavului că are o cameră mai frumoasă. Sectorul public nu poate fi slăbit. Un stat depinde de sectorul public. Un spital comercial oricând poate da faliment. Un spital județean de urgență nu e voie să dea faliment”, a mai spus Raed Arafat, potrivit Ziare .ro