Sute de români pot beneficia de pensia I.O.V.R. Aceasta este un drept care se acordă invalizilor și persoanelor accidentate de război. De asemenea, o mai primesc urmașii celor morți sau dispăruți în război, precum și urmașii foștilor pensionari invalizi și accidentați din cauza unui război.
Conform Casei Naționale de Pensii Publice De aceste pensii speciale beneficiază mai multe categorii de persoane. Cei mai importanți beneficiari ai acestei legi sunt invalizii de război, marii mutilați sau cei încadrați în cadrul întâi II sau III de invaliditate. Totodată, de aceste drepturi mai beneficiază și văduvele de război, dar și copiii militarilor decedați sau dispăruți în acțiune pe front. Precum accidentații de război în afara serviciului ordonat.
CITEȘTE ȘI: A dat cărțile pe față! Acuzații dure la adresa PSD: Pot majora pensiile și mâine!
Ce este pensia de tip I.O.V.R
Conform Legii, fiecare dintre aceste categorii de pensionari au dreptul la pensia de tip I.O.V.R. În ceea ce privește invalizii sau accidentaților de război în afara serviciului ordonat, drepturile respective sunt stabilite în funcție de gradul de invaliditate în care sunt încadrați.
Este important de precizat că invalizii și accidentații de război, marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate primesc, pe lângă pensia I.O.V.R., și o sumă fixă pentru îngrijire. Cuantumul acesteia este stabilită prin lege.
Așadar, accidentații de război în afara serviciului ordonat au dreptul la 50% din cuantumurile prevăzute pentru invalizii de război. Drepturile se acordă diferențiat, în funcție de gradul de invaliditate în care sunt încadrați. Încadrarea în gradul de invaliditate se face de către comisiile de expertiză medicală și de recuperare a capacității de muncă.
Văduvele de război primesc pensie I.O.V.R
Văduvele de război beneficiază de pensie I.O.V.R. în cuantumul stabilit prin lege, la fel ca și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune.
Pe lângă această sumă de bani pe care o încasează lunar, beneficiarii pensiei I.O.V.R. mai primesc și alte beneficii. De exemplu, aceștia au parte gratuit de asistență medicală în spitale și ambulatoriu, de întreținere și medicamente pe timpul internării. De asemenea, ei mai primesc bilete pentru tratament în stațiunile balneoclimaterice.
Pentru a primi această pensie și beneficiile ei, cei care o solicită trebuie să completeze o cerere și documente justificative, din care să reiasă calitatea pe care o au sau gradul de invaliditate. Cererile se depun la casele județene de pensii din raza de domiciliu. Cererile sunt procesate, la acest nivel, iar casele de pensii emit o decizie de încadrare și, ulterior, efectuează plățile către beneficiari, conform Gândul.ro.