Majorarea pensiilor a devenit o adevărată armă politică în această perioadă. Românii ştiu că pandemia de coronavirus a afectat foarte mult economia ţării. Astfel, aceştia se întreabă dacă punctul de pensie va mai creşte de la 1 septembrie aşa cum li s-a promis. Pe marginea acestui subiect s-a discutat foarte mult în Parlament. De curând, subicetul a fost dezbătut de Premierul Orban, dar şi de ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.

Astfel, Florin Cîţu a făcut noi declaraţii în care spune că legea pensiilor cauzează probleme. O creştere la punctul de pensie va duce la probleme în bugetul ţării pentru următorii doi ani, susţine ministrul. De altfel, acesta mai menţionează că mai multe agenţii de rating au aevrtizat asupra acestui lucru. Şi peste graniţă se vede la fel. Orice creştere la pucntul de pensie va afecta serios economia.

Ce declară Florin Cîţu

 „Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii”.

Ministrul are mai multe scenarii legate de punctul de pensie. Potrivit acestuia, orice cheltuială din perioada următoare trebuie foarte bine calculată, deoarece economia României este în colaps. Acesta a mai spus că pregăteşte rectificarea bugetară care să susţină România pe anul în curs, dar şi pe viitor.

„Există o problemă, iar eu voi prezenta două scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente. Scenariile fără riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politică. Sunt un ministru responsabil şi precaut. Mă pregătesc cu o rectificare bugetară care să îmi asigure sustenabilitatea atât în 2020, dar şi pe viitor. Nu vreau să aruncăm ţara în haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice”, a declarat Cîţu la România TV.

Foarte multe legi nu au sursă de finanţare, dar au fost votate

„Aşa cum este construit bugetul astăzi şi problemele pe care le avem, Legea pensiilor şi alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare. Pentru a nu destabiliza economia va trebui să facem alte sacrificii. De aceea, trebuie să găsim un compromis şi este datoria mea să prezint premierului un scenariu care să arate cum vor fi finanţate aceste cheltuieli în perioada următoare sustenabil, fără a arunca economia în aer. Aşa cum arată toate agenţiile de rating, Comisia Europeană, instituţiile internaţionale, reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Şanse la creştere la punctul de pensie sunt foarte mici

„Lucrurile nu sunt chiar atât de simple şi în discuţiile mele cu toate instituţiile financiare am spus că noi nu ne putem uita doar la Legea pensiilor. Vom face o reevaluare şi deja am început o reevaluare a tuturor cheltuielilor din buget. Pe noi ne interesează o reaşezare a cheltuielilor ca bugetul să fie sustenabil nu numai anul acesta dar şi pe termen lung.

Premierul şi toată lumea a anunţat că vor creşte pensiile de la 1 septembrie, dar numai în contextul acestei economii care astăzi traversează cea mai dureroasă criză pe care am văzut-o noi în ultima sută de ani. Toată arhitectura bugetului depinde de ceea ce se întâmplă cu economia în perioada următoare. La rectificarea bugetară vom avea o imagine mai aproape de realitate la şase luni de zile. Şi vom vedea atunci decizia politică”, a mai sus Florin Cîţu citat de Agerpres.