Președintele sud-coreean demis, Yoon Suk Yeol, este implicat într-o anchetă pentru „rebeliune” după ce a justificat impunerea legii marțiale cu scopul de a proteja țara de „forțele comuniste nord-coreene”. Sâmbătă, Parlamentul de la Seul a adoptat o moțiune de demitere împotriva lui Yoon, după tentativa eșuată de a impune legea marțială pe 3 decembrie.
Agenția oficială nord-coreeană KCNA a calificat situația menționând: „Ancheta asupra marionetei Yoon Suk Yeol, șeful rebeliunii, și a complicilor săi este în desfășurare”. Curtea Constituțională a Coreei de Sud a demarat luni prima reuniune pentru a stabili calendarul procedurii de destituire a președintelui Yoon. Purtătorul de cuvânt al Curții a comunicat că sesiunea de deliberare a moțiunii de destituire a început la ora 10.00.
Curtea Constituțională are la dispoziție aproximativ șase luni pentru a se pronunța cu privire la validitatea moțiunii; dacă aceasta va fi susținută, Yoon va fi demis, iar noi alegeri prezidențiale vor fi organizate în termen de două luni. Câștigătorul va fi învestit imediat după aflarea rezultatului, fără o perioadă de tranziție obișnuită.
Pe perioada de până la opt luni cât va dura întregul proces, prim-ministrul Han Duck-soo va asigura interimatul. În debutul mandatului său temporar, Han s-a angajat să mențină o „guvernare stabilă”. Președintele Curții, Moon Hyung-bae, a promis o „procedură rapidă și echitabilă”.
Contextul politic din Coreea de Sud rămâne tensionat, având în vedere că din cei nouă judecători necesari Curții Constituționale, trei au ieșit la pensie, iar noi numiri nu au fost făcute datorită blocajului politic. Decizia referitoare la destituirea lui Yoon Suk Yeol necesită un vot unanim, ceea ce poate reprezenta un obstacol major în situația actuală.