Planetele sunt întotdeauna rotunde, de ce se întâmplă asta. Forma planetelor este conferită de forței centrifuge, datorită mișcării de rotație a planetelor. Forma exactă a acestora se poate spune mai exact că sunt sferoide. Planetele sunt turtite la poli și bombate la ecuator. Despre forma sferică a planetelor poate fi vorba doar despre cazul unei singure planete.Cea mai apropiată planetă de forma sferică din Sistemul Solar este Venus. Acest fapt se întâmplă datorită mărimii planetei Venus. Aceasta se învârte atât de încet încât nu există o forță centrifugă destul de mare cât să o bombeze la ecuator și să o turtească la poli.

Planetele ar putea fi plate?

Dacă vorbim despre cea mai „plată” planetă din Sistemul Solar putem spune că este Saturn. Acest lucru se datorează densității planetei mici  dar și a vitezei mari de rotație. diametrul ecuatorial este cu 10% mai mare decât cel polar. Pornind de la influența forței centrifuge ne putem întreba dacă poate fi suficient de mare cât să o aplatizeze. Este destul de posibil să se întâmple și asta. Dar acest lucru ar duce la dezintegrarea planetei. Un lucru ce s-ar datora forței gravitaționale. Forța gravitațională atrage materia spre centru.

 „atunci când oamenii au crezut că Pământul e plat, s-au înșelat. Când oamenii au crezut că Pământul e sferic, s-au înșelat. Dar dacă tu crezi că a considera Pământul sferic e la fel de greșit ca a-l considera plat, atunci viziunea ta e mai greșită decât cele două laolaltă.” Isaac Asimov

Materia fiind atrasă de gravitația unui obiect va merge mereu cât mai aproape de centrul de greutate al obiectului căruia îi aparține.Unica modalitate de a strânge toată masa cât mai aproape de centrul de greutate al planetei, va fi mereu aceea de a forma o sferă:  „ajustare izostatică”.Cu toate acestea vom observa că multe obiecte din cosmos nu sunt sferice, asta pentru că nu au o forță gravitațională sufiecient de mare pentru a-i conferi această formă sferică.