Teorii amuzante care reușesc să îmblânzească lumea științei. De cele mai multe ori o teorie este un pariu. Până să poată fi demonstrată, rămâne o ipoteză interesantă cel mult. Până în zilele noastre gravitația rămâne o necunoscută. Este ea o forță de atracție, o consecință a spațiu-timpului? Greu de răspuns. Iată câteva teorii care, cu siguranță, te vor amuza.

Este Pământul plat?

Prima teorie amuzantă este în plină glorie. Această teorie se bazează pe neputința oamenilor de-a merge în spațiu. Desigur astronauți pot dezminți cu siguranță această teorie absurdă. Dar cum să concurezi cu numărul mare de oameni care nu au fost în spațiu? Astfel, se naște o întreagă mișcare a unei teorii a adepților „platiști”, care au tot felul de manuale. Merg la conferințe dedicate acestui mare adevăr a Pământului plat. O comunitate răspândită la nivel global cu propriile lor site-uri de matrimoniale.

Alfred Russel Wallace a pariat 500 de lire sterline, când s-a lansat revista Zetetic Astronomy în anul 1870. Acesta a vrut să demonstreze că Pământul este sferic printr-un experiment. Acesta este recunoscut în istorie ca „experimentul Old Bedford River”.

„Canalul Old Bedford River era foarte lung, având 6 mile lungime (…) la fiecare capăt de câte un pod. Wallace a plasat de-a lungul apei stâlpi cu discuri deasupra, după care a făcut observații de pe unul dintre poduri. Dacă Pământul era rotund, ar fi trebuit ca discul de la mijlocul distanței să apară puțin mai sus decât celelalte, iar cel mai depărtat să fie mai jos”. stiintasitehnica.com

Oamenii l-au aclamat pe omul de știință, și i-au dat dreptate. Printre ei se afla și un îndârjit susținător al Pământului Plat. Acesta și-a susținut teoria cu privire la forma plată a Pământului, continuând să-l șicaneze ani la rând pe Wallace.

Bozonul Higgs: realitate sau imaginație?

La baza acestei teorii stă un pariu dintre profesorul Gordon Kane și Stephen Hawking. Acesta consta în 100 de dolari, se propunea demonstrarea faptului că Bozonul Higgs este o invenție a fizicianului Peter Higgs îl teoretizat de el încă din anii ’60.

Această enigmă a teoriei fost elucidată, în anul 2012 a fost demonstrată existența bozonului, din păcate Hawking nu și-a onorat pariul și numai are cum. Kane a spus la vremea aceea că atunci când va primi cecul, îl va înrăma și-l va atârna pe peretele din biroul său.