Reclamă
Reclamă

O plajă romană antică îngropată de erupția Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. a fost redeschisă pentru public în parcul arheologic Herculaneum din sudul Italiei, informează The Guardian.

Plaja a fost restaurată după lucrările de conservare din ultimii ani, care i-au redat aspectul original, inclusiv prin readucerea nisipului, cu scopul de a le oferi vizitatorilor experienţa de a se plimba pe plajă aproape aşa cum era înainte de erupție.

Herculaneum este un sit mai mic şi mai puțin cunoscut decât Pompeiul din apropiere. Primele victime ale Vezuviului au fost descoperite în Herculaneum în timpul săpăturilor din anii 1980 şi 1990, când au fost găsite scheletele a peste 300 de persoane în mai multe magazii de bărci. Se crede că acestea s-au adăpostit acolo în timp ce aşteptau să fie salvate pe mare de armata lui Pliniu cel Bătrân, comandantul naval roman care a încercat să salveze locuitorii celor două orașe. Una dintre victime a fost numită „doamna cu inele” din cauza bijuteriilor găsite pe degetele ei.

Reclamă

Rămășițele unui bărbat ucis la doar câțiva pași de țărm, care astăzi se află la câteva sute de metri distanță, au fost găsite în timpul săpăturilor din 2021, primele în acest loc în aproape 30 de ani.

„Plaja antică este un loc extraordinar și unic în lume”, a declarat Francesco Sirano, directorul parcului arheologic. „Dacă privim spre locul unde a fost odată marea, devenim exploratori moderni ai imensei pături de flux vulcanic care a acoperit orașul în câteva ore”.

Herculaneum, care a fost redescoperit în timpul săpării unui puț la începutul secolului al XVIII-lea, se spune că a fost mai bogat decât Pompei, fiind excavate vile somptuoase decorate cu fresce și podele din mozaic – inclusiv Casa Bicentenarului, care a fost descoperită în 1938.

Alte descoperiri din Herculaneum au inclus materii organice de fructe și pâine, precum şi mobilier din lemn şi sute de suluri de papirus carbonizate. În aprilie, cercetătorii au declarat că au descifrat pasaje dintr-un pergament de papirus, care au făcut lumină asupra ultimelor ore de viață ale lui Platon, o figură importantă în istoria filozofiei occidentale.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro