Reclamă

Agenția de evaluare financiară S&P a modificat perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, menținând calificativul la „BBB-”. Aceasta este considerată ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, potrivit unui anunț făcut la începutul anului, suplimentar față de cele două analize obișnuite efectuate pentru emitenții suverani, în primăvară și toamnă, relatează Profit.ro.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a transmis că „schimbarea perspectivei din stabil în negativ reprezintă un semnal cât se poate de clar transmis de agenția de rating S&P: avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, un buget cumpătat, un stat mai suplu, pentru a putea restabili echilibrul bugetar și întări credibilitatea fiscală a țării”. De asemenea, el a subliniat că deși S&P nu a modificat ratingul de țară, România este în continuare recomandată investitorilor ca fiind sigură.

Ministrul a subliniat necesitatea implementării în ritm alert a deciziilor asumate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar și consolidarea creșterii economice, conform convențiilor cu partenerii europeni. În zilele următoare, bugetul pentru anul 2025 va fi prezentat Guvernului și trimis spre aprobare Parlamentului, reflectând o viziune cumpătată asupra gestionării fondurilor publice.

Tanczos Barna a punctat că „măsurile necesare reducerii deficitului trebuie să fie înțelese și respectate de conducătorii tuturor instituțiilor publice, toate companiile de stat și liderii de sindicate, fiecare primar și președinte de CJ, fiecare consilier local și județean”. De asemenea, el a atras atenția că nu pot fi întârziate măsurile de reducere a cheltuielilor și reformele pentru eliminarea deficiențelor structurale din economie, subliniind că „fiecare zi în care aplicăm aceste măsuri ne aduce mai aproape de ținta de deficit asumată”.

Ministrul a menționat că Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Română a Vămii își asumă responsabilitatea creșterii gradului de colectare a impozitelor și taxelor prin demersurile de digitalizare și consolidare a capacității instituționale. „Așa cum au confirmat partenerii noștri de la Bruxelles săptămâna aceasta, ne putem baza pe o economie robustă, o creștere constantă, care va fi susținută, în 2025, prin investiții publice masive”, a mai declarat Tanczos Barna.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro