Reclamă

Paracetamolul, cunoscut și sub numele de acetaminofen, este un medicament larg utilizat pentru gestionarea durerii și reducerea febrei, disponibil adesea fără rețetă. Deși în mod obișnuit considerat inofensiv atunci când este utilizat pe termen scurt în doze moderate, paracetamolul poate deveni extrem de toxic pentru organism dacă este consumat în exces, potrivit medicului Radu Țincu, expert în toxicologie.

„Paracetamolul este o substanță analgezică folosită pentru tratamentul durerii, dar și pentru tratamentul febrei”, explică medicul, subliniind că el se metabolizează la nivel hepatic într-un metabolit inactiv care este extrem de toxic. „Eliminarea glutationului hepatic lasă ficatul fără apărare antioxidantă, ducând la necroză hepatică”, adaugă acesta.

Consumul excesiv de paracetamol, care poate duce la hepatită acută toxică și insuficiență hepatică, devine periculos atunci când se depășesc 4 grame pe zi, echivalentul a 6-8 comprimate. Potrivit specialistului, simptomele intoxicației pot apărea la scurt timp după ingerare și includ greață, vărsături și dureri abdominale.

Pe lângă insuficiență hepatică, consumul necontrolat de paracetamol poate provoca și afecțiuni ale rinichilor și distrugerea fibrei musculare miocardice. „Este important ca oamenii să fie conștienți că utilizarea mai multor medicamente care conțin paracetamol, chiar și sub denumiri comerciale diferite, poate duce la o supradoză”, avertizează Radu Țincu.

Categoriile de persoane vulnerabile, precum copiii și pacienții vârstnici cu patologii hepatice preexistente, trebuie să fie deosebit de atente, pentru că riscul de toxicitate este mai crescut în cazul acestora.

În concluzie, consumul de paracetamol nu provoacă dependență, dar folosirea lui pe termen lung, chiar și în doze normale, poate cauza hepato toxicitate cronică. Este esențial ca administrarea acestui medicament să fie făcută numai pe o perioadă scurtă, de câteva zile, sub îndrumarea unui medic specialist.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro