Liderii separatiști din cele patru regiuni ocupate au declarat că referendumurile au fost în desfășurare vineri

Patru zone ocupate de ruși din Ucraina au început să voteze în referendumuri pentru aderarea la Rusia.

Referendumurile, care sunt ilegale conform dreptului internațional și considerate „o simulare” de guvernele occidentale și Kiev, ar putea deschide calea pentru anexarea zonelor de către Rusia. Permițând Moscovei să încadreze contraofensiva ucraineană în curs ca un atac asupra Rusiei însăși.

O astfel de mișcare ar putea oferi Moscovei un pretext pentru a-și escalada războiul șovăitor. Care a făcut ca Kievul să recâștige mii de kilometri pătrați de teritoriu în această lună.

Într-un discurs, președintele rus Vladimir Putin a ridicat spectrul armelor nucleare în discursul său. Spunând că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”. Dacă consideră că „integritatea teritorială” a Rusiei este pusă în pericol.

Când se votează

Social media

Voturile, care se preconizează că vor avea loc pe parcursul a cinci zile. Au fost convocate de oficiali pro-ruși din republicile autodeclarate Donețk și Lugansk. Și în părțile deținute de Rusia din Herson și Zaporizhzhia din sud, cu întrebări la vot, variind ușor în functie de regiune. Împreună, cele patru regiuni reprezintă aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei.

CITIȚI ȘI : Nicolae Ciucă a reacționat după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială! Oficialul este îngrijorat

Planurile și ocupația

Planurile, care sunt ținute sub ocupație militară și realizate efectiv sub amenințarea armei, au fost condamnate ferm atât de guvernul Ucrainei. Cât și de aliații săi din Occident. Uniunea Europeană a spus că nu va recunoaște rezultatele. Și a indicat că pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Rezultatul referendumurilor „false” de secesiune este „aproape sigur deja decis”, a declarat vineri pe Twitter ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons. „Vor fi publicate rezultate pentru ceva ce nu s-a întâmplat. Mă întreb dacă cineva va fi chemat la vot”, a scris ea.

Putin a susținut referendumurile într-o adresă adresată națiunii miercuri. „Parlamentele republicilor populare Donbas și administrația civilo-militară a regiunilor Herson și Zaporizhzhia au decis să organizeze un referendum cu privire la viitorul acestor teritorii. Ei au cerut Rusiei să sprijine acest pas. Și am subliniat că vom face totul pentru a asigura condițiile sigure pentru ca oamenii să își exprime voința”, a spus el.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.