Dorm furnicile? Ați văzut de fiecare dată o furnică luând o pauză sau odihnindu-se după ce a cărat o bucată  în spinare ore în șir? Este evident că furnicile pe care le vedem târându-se pe jos nu sunt altceva decât niște muncitori din greu.

Acest lucru ne face adesea să ne întrebăm dacă dorm vreodată după o zi grea, așa cum facem noi, oamenii, după o zi plină la muncă.

Sursa: Social media

Ei bine, furnicile nu dorm niciodată.

Furnicile nu dorm cele 8 ore recomandate unui om. Programul lor de dormit se aseamănă mai mult cu un pui de somn, decât cu un somn în sine. Ele au  un model ciclic de perioade de odihnă care durează aproximativ opt minute la fiecare perioadă de 12 ore.

Deși există două astfel de perioade de odihnă pe parcursul a 24 de ore, doar una dintre perioadele de odihnă are vreo asemănare cu ceea ce am numi somn. Activitatea mandibulei și a antenelor furnicilor când „dorm” este la un nivel mult mai scăzut. De obicei, acest lucru este cu până la 65 la sută mai scăzut în momentul în care acestea se odihnesc.

Între timp, reginele furnicilor sunt de-a dreptul leneșe. Acestea au cicluri de „somn” mai mari , astfel încât să-și poată face somnul regal timp de aproximativ 6 minute, de 90 de ori pe zi.  Cumulat, acestea sunt echivalentul a 9,4 ore. Ceea ce este interesant este că cercetătorii au observat că reginele își mișcă involuntar antenele atunci când dorm. Somnul mai lung al reginelor se pare că  se află în strânsă legătură cu durata de viață. Așadar, cu cât „dorm” mai mult, cu atât vor trăi mai mult.

Dacă vă întrebați „Cât timp trăiesc furnicile?” , atunci veți dori să știți că durata de viață a furnicilor va depinde de o varietate de factori, inclusiv de specii, calitatea și disponibilitatea hranei, accesibilitatea adăpostului și alți factori.