Potrivit noilor declarații a OMS, un asimptomatic poate transmite foarte rar virusul. Organizația Mondială a Sănătății a precizat luni că numărul persoanelor asimptomatice este foarte greu de stabilit.

OMS anunță că persoanele asimptomatice transmit virusul rar

Dar și că aceștia transmit virusul doar în cazuri foarte rare. Totuși, OMS a atenționat că oamenii nu trebuie să lase grada jos și să fie în continuare atenți.

De asemenea, tot în cadrul declarației de luni, OMS a anunțat că o adunare de masă nu se încadrează în contactul cu un bolnav. Noua conferință arată o schimbare de poziție din parte Organizației Mondiale a Sănătății.

„Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, a  afirmat, luni, Maria van Kerkhove, epidemiolog  în cadrul OMS. ș

Până acum OMS susținea epidemia este foarte greu de controlat. Din cauza purtătorilor asimptomatici, care potrivit declarațiilor anterioare transmiteau virusul destul de mult.

Oamenii trebuie să rămână precauți

Datele inițiale, susțineau că virusul se poate transmite prin contact direct chiar dacă nu prezenta simptomele specifice bolii. Însă acum când se cunosc mai multe date, Organizația Mondială a Sănătății a precizat, că deși o persoană asimptomatică poate transmite virusul. Nu este principalul mod de transmitere. Acum cu aceste noi date, autoritățile statelor ar trebui să facă anchete epidemiologice pentru ai depista și izola pe cei care au simptome.

Van Kerkhove a subliniat totuși că asta nu înseamnă că parasimptomatici sau asimptomaticii, nu transmit coronavirusul deloc, ci doar înseamnă că aceste cazuri sunt rare.

Tot în cadrul aceleași conferințe s-a afirmat că participarea la o adunare de masă, nu s-ar încadra în ceea ce înseamnă intrarea în contact cu un bolnav. Afirmația vine după ce la nivel mondial au avut loc numeroase proteste, în special în SUA, în ultimele două săptămâni.

,,Definiția normală a unui contact este dacă cineva a fost mult timp în proximitatea unui caz confirmat. În acest sens, cineva care a participat la o adunare de masă nu se înscrie neapărat în definița unui contact”, a spus Michael Ryan, director OMS.

Chiar și așa, șeful Organizației Mondiale a Sănătății a recomandat oamenilor să își ia toate măsurile de protecție. Mai ales că deși situația pare să se îmbunătățească  în Europa. La nivel global, lucrurile s-au înrăutățit.