Donald Trump a oferit un termen de 30 de zile OMS pentru a  face îmbunătățirea. În caz contrar o să reconsidere calitatea de membru a SUA, informează Reuters.

Reclamă

Donald Trump a dat termen de 30 de zile

Trump a suspendat contribuțiile Statelor Unite pentru OMS, luna trecută, după ce a acuzat că a promovat „dezinformarea” chineză cu privire la noul virus. Oficialii OMS au negat acuzația.  În timp ce China a declarat că este transparentă și deschisă.

„Dacă OMS nu se angajează să se îmbunătățească substanțial în următoarele 30 de zile, voi face înghețarea temporară a finanțării Statelor Unite pentru OMS permanentă și voi reconsidera apartenența noastră”, a spus Trump  într-o scrisoare trimisă șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Reclamă

Președintele SUA a spus că OMS, „a făcut o treabă foarte tristă” în tratarea virusului, care a apărut în China la sfârșitul anului trecut. El a adăugat că va lua o decizie cu privire la finanțarea în curând.

Trump a mai afirmat în scrisoare că singura cale de urmat pentru Organizație este să demonstreze independența față de China. Totodată, a adăugat că administrația sa a început să discute despre reformă cu Tedros.

Donald Trump a făcut o serie de acuzații împotriva Chinei. Inclusiv că a încercat să blocheze probele că virusul s-ar putea transmite între oameni și că a presat OMS să nu-l declare o urgență.  Deasemenea,  că refuzat să partajeze date și probe. Dar și că a refuzat accesul la oamenii de știință și la facilitățile sale.

China a răspuns acuzațiilor

China a răspuns marți acuzațiilor prin intermediul purtătorului de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian, spunând că scrisoarea este calomnioasă.

„Scrisoarea deschisă a conducerii SUA este plină de sugestii, plină de ,,poate” și ,,posibil” și încearcă să inducă în eroare publicul prin această metodă specifică, pentru a-și atinge obiectivul de a distruge și calomnia eforturile Chinei în prevenirea epidemiilor și de a schimba responsabilitatea și propria incompetență în tratarea epidemiei ”, a spus Zhao la o informare periodică.

Zhao a spus că decizia SUA de a înceta contribuția la OMS a fost o încălcare a obligațiilor sale internaționale.

Este așteptată o reacție din partea OMS

O purtătoare de cuvânt a Organizației  a declarat, marți, că organizația nu a făcut nicio observație imediată asupra scrisorii lui Trump. Totuși se aștepta să aibă „mai multă claritate” și o reacție la aceasta în cursul zilei.

Luni, OMS, a declarat că o revizuire independentă a răspunsului OMS în cazul situației va începe cât mai curând posibil.  Și că a primit sprijin și o garanție serioasă pentru fonduri din China.

Sursa: Reuters.com