Reclamă
Reclamă

O femeie a cumpărat dintr-un magazin de vechituri o vază pe care a dat 3,99 dolari. A presupus că este o reproducere după un obiect istoric și nu si-a imaginat nicio secundă că intrase în posesia unui vas autentic, neprețuit.

Anna Lee Dozier este pasionată de cumpărăturile în magazine second hand și le vizitează oriunde merge în SUA și în străinătate. În 2019 a ajuns într-un magazin din Maryland și a pus ochii pe o vază aflată pe raftul cu reduceri. Costa doar 3,99 USD.

„Am văzut această vază și am presupus că este o reproducere pentru turiști”, a declarat Dozier pentru The Independent. „Părea veche, dar mă gândeam că poate avea 20 sau 30 de ani.”

Reclamă

Însă vaza s-a dovedit a fi mult mai veche, datând de acum 2.000 de ani și este neprețuită.

Timp de cinci ani femeia a ținut vaza acasă, fără să se gândească prea mult la ea. În luna ianuarie a plecat în vacanță în Mexic și a ajuns și la Muzeul de Antropologie unde a văzut vase care i-au amintit de cel de acasă.

A început, astfel, să pună întrebări, iar angajații muzeului i-au spus să contacteze ambasada SUA.

„M-am întors la Washington fără să mă gândesc că ar putea fi ceva autentic și nu am vrut să merg la ambasadă ca să deranjez oamenii. Acasă am căutat pe Google niște profesori care erau experți în istoria mayașă sau mexicană”, a spus ea. Nimeni nu i-a răspuns, iar într-un final Dozier a contactat ambasada.

O lună mai târziu, femeia a aflat că era în posesia unei urne ceremoniale mayașe, care datează din jurul anului 200.

A fost apoi contactată de Institutul Cultural din Mexic și ulterior de Muzeul de Antropologie din Mexic care urmează să preia și să analizeze vasul în detaliu.

Deși artefactul este o adevărată comoară, Dozier, care lucrează ca avocat pentru comunitățile indigene din Mexic, a spus că este bucuroasă că l-a descoperit ea și că poate să-l trimită „acasă”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro