Reclamă

Mugur Isărescu face declarații îngrijorătoare cu privire la involuția economică a României pentru anul în curs. Noul raport trimestrial arată o realitate crudă. Dinamica medie a PIB real va înregistra o valoare negativă considerabilă, similară cu cea din timpul criza economice din 2009.

Banca Naţională nu oferă nicio cifră pentru anul în curs. Comparația făcută de Mugur Isărescu cu cea din anul  2009 oferă o imagine despre involuția economică cu care se confruntă România. Economia a trecut printr-un episod dramatic în anul 2009. S-a prăbuşit cu 7%, după ce în 2008 avusese un plus de 8%. Prin urmare, scăderea economică a fost de fapt de 15% într-un an.

Guvernul estimează diferit deficitul economic al țării. Rectificarea bugetară determină Guvernul să estimeze pentru anul 2020 o scădere economică de 1,9%. Pe când analiştii aduc prognoze cuprinse între -8% şi -9%. Cererea și oferta se schimbă brusc pe termen foarte scurt de timp.

Mugur Isărescu verdict sumbru despre soarta economiei pentru anul în curs

BNR spune că cele mai puțin căutate bunuri vor fi autovehiculele. Dat fiind că nu va fi demarat proiectul de reînnoire a parcului auto. Pe de altă parte se vede o creștere semnificativă în rândul altor industrii. Criza a avantajat  industria alimentară, industria farmaceutică sau industria chimică. Incertitudinea din domeniul afacerilor provoacă foarte mult haos. Aceste trei industrii se bucură momenta de această creștere. Nu se știe care va fi parcursul acestora. Nimeni nu mai este convins de faptul că o investiție mai poate fi sigură în această perioadă.

„Nivelul incertitudinii, care a atins cote record în perioada recentă, este de aşteptat să greveze cu precădere asupra dinamicii investiţionale, având ca efect probabil îngheţarea pe termen scurt a finanţării proiectelor, în timp ce pe termen mediu, în lipsa unor indicii clare privind deznodământul crizei, nefiind exclusă posibilitatea unor amânări în mod repetat ale termenelor de implementare a acestora. Aceeaşi incertitudine ridicată, suprapusă unei deteriorări vizibile deja în evoluţiile curente ale pieţei muncii, cu efect de comprimare a venitului disponibil real al gospodăriilor populaţiei, va contribui la întreruperea relativ brutală a trendului favorabil de evoluţie a consumului din ultimii ani. Totuşi, în cazul acestei componente, scăderea este de aşteptat a fi doar cvasigeneralizată, în condiţiile în care anumite subcomponente (de exemplu, bunurile de strictă necesitate) au dovedit o rezilienţă sporită, având chiar potenţial de a înregistra dinamici pozitive.” Potrivit raportului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro