piața auto din Germania se îndreaptă spre o recesiune majoră, avertizează marii constructori din Germania. Volkswagen, BMW și Damiler își pun toate speranțele în ajutorul financiar pe care l-ar putea obține din partea guvernului german. Țara cu pricina fiind una dintre piețele cu cea mai mare amploare din Europa.

Au discutat despre un posibil proiect de tip Rabla, cu Angela Merkel, cancelarul german. O asemenea schemă a fost folosită și în timpul crizei economice din perioada 2008-2009. un asemenea proiect a determinat oamenii să achiziționeze autoturisme. Se speră ca acest lucru să se repete în timpul crizei cauzate de pandemie.

Industria auto pierde din teren

Adevărul rece și foarte dur este că, piața auto a Europei, este în plin declin. Colapsul industriei este un risc devenit tot mai posibil. Cu toate acestea un asemenea proiect presupune costuri foarte ridicate. Astfel, pentru această perioadă, guvernul Germaniei este prudent. Momentan experții susțin că nu are prioritate oferirea fondurilor pentru industria auto.

Cifrele sunt alarmante din păcate, Marea Britanie a înregistrat o scădere a vânzărilor de pe piața auto cu 97%. Este cel mai mic nivel din 1946 până în zilele noastr. Cel mai vândut model de mașină a fost unul cu motor electric Tesla. Spania cunoaște o scădere drastică la rândul său, vânzările au scăzut cu până la 96%, Franța le urmează cu o valoare de 90%.

Gabriel Felbermayr, președintele institutului economic IfW a făcut o serie de precizări cu privire la normalitatea apariției involuției vânzărilor de pe piața auto. O subvenționare pentru stimularea vânzărilor este lipsită de sens, ar fi un exercițiu care ar afecta clima fără vreun scop economic.

„Aceia care vor să ajute industria auto germană ar face bine să exploreze posibilităţile de a încuraja investiţiile prin scutiri de taxe şi cu sprijin generos pentru cercetare şi dezvoltare“

Până în momentul de față se amână orice posibilă subvenție a acestei ramuri industriale nemțești. Piața auto deschide multe oportunități de angajare. Sunt înregistrate undeva la 800. 000 de locuri de muncă în Germania în sectorul auto. Aceasta asigură o parte din economiile părții de est a Europei.