Reclamă

Pierderea cuiva apropiat este cu siguranță un motiv de mare tristețe pentru oricine. Instalarea doliului sufletesc este inevitabilă, iar acceptarea apare cu greu în astfel de cazuri. Dorința de a privi cu împăcare acest moment i-a determinat pe oameni să apeleze la tot felul de obiceiuri de-a lungul timpului.

Unul dintre acestea are legătură cu dezgroparea morților după 7 ani de la înhumare.

De ce dezgropăm morții?

În credința ortodoxă, morții nu se dezgroapă niciodată până în ziua Judecății de Apoi. Astfel, conform dogmelor, în acel moment, cei decedați ies din mormintele lor. Acest lucru are loc pentru a primi alături de cei rămași pe pământ, judecata lui Dumnezeu. Altă accepțiune de dezgropare a celor trecuți în veșnicie nu există, cel puțin în biserică.

Este acceptată însă dezgroparea celor morți atunci când în locul respectiv va fi îngropat alt membru al familiei. Astfel de cazuri sunt valabile doar după trecerea celor 7 ani.

Acest proces nu are loc oricum ci alături de o mică slujbă în care preotul se roagă pentru mântuirea celui răposat. De altfel, osemintele acestuia sunt adunate și așezate într-o pânză albă. Ulterior, acestea sunt puse alături de sicriul membrului familiei decedat recent.

În România, dar și în unele state ale lumii există și alte motive „din popor” pentru care morții sunt dezgropați. Foarte rare cazurile de strămutare. În astfel de situații, cei care vor să mute o persoană deja înhumată trebuie să apeleze la calea legală. Astfel de proceduri sunt aprobate doar în anumite contexte.

Citește și

Nosfe și-a prezis moartea! Este șocant ce a postat pe Instagram cu trei luni înainte să moară

De altfel, în unele sate ale țării au existat cazuri de dezgropare a morților din considerente total neortodoxe. Unele persoane susțineau despre anumiți decedați că ar deveni spirite ce au rămas blocate între două lumi.

Pentru a pune capăt acestor idei, sătenii chiar apelau la dezgroparea morților pentru un anumit ritual. Aceste obiceiuri nu au legătură cu învățăturile bisericești și nu sunt sub nici o formă acceptate.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro