Românii care au făcut economii și își doresc să le păstreze în euro sau în dolari trebuie să țină cont și de câteva aspecte extrem de importante care țin de stabilitatea celor două bancnote.
Moneda în care este bine să-și păstreze românii economiile
Banca Centrală Europeană a crescut dobânda de referință, iar în prezent Rezerva Federală Americană este așteptată și ea să crească dobânda pentru a fi în ton cu Europa. Aceste lucruri ar putea să fie suficiente pentru a menține inflația la ceea ce există acum în România, adică de aproximativ 15% în țara noastră și, în medie, aproximativ 5-6% la nivel european.
CITEȘTE ȘI: Moneda românească cu o valoare de 130.000 de euro. De ce a ajuns să coste atât
Ce părere au analiștii economici
Analistul economic Christian Năsulea a explicat totul despre fluctuațiile cursurilor de schimb ale euro și dolar. Analistul menționează că au avut de câștigat românii care și-au schimbat banii din euro în dolari în luna ianuarie a acestui an, atunci când lucrurile erau relativ stabile între cele două valute monede.
„Situația pare să funcționeze în felul următor. Pare să fie o decizie a jucătorilor foarte mari de pe piața de capital, cei care au mult cash, de a-și ține banii în dolari sau în euro. Până de curând, dobânda de referință la dolar era mai mare, chiar câteva luni la rând și toată lumea s-a dus spre această monedă. A determinat un exod în masă al economiilor către băncile americane sau către conturile în dolari. Iar acest lucru a făcut să crească dolarul atât de mult.
În momentul acesta, dobânda de referință a euro este mai mare. Iar dacă se păstrează această situație suficient timp, o să determine o trecere a investitorilor, o mutare a banilor economisiți, din conturile în dolari, în conturile în euro. Și atunci va crește cursul euro.
Dar nu cred că vom vedea acest lucru pentru că, foarte probabil, Rezerva Federală a SUA va crește și ea dobânda de referință pentru a fi un pic mai sus decât cea a Băncii Centrale Europene, în așa fel încât dolarul să rămână mai interesant pentru investitori”, a explicat Christian Năsulea pentru Ziare.com.
Întrebat dacă cei care au făcut alegerea de a schimba economiile în euro sau în dolar ar fi mai bine să nu o mai schimbe, analistul economic a precizat că este destul de greu de anticipat ce se va întâmpla pe viitor.
„Nu știm oricum ce se va întâmpla dar pare că nu se va mai schimba nimic în bine pentru cele două monede. Inflație mare avem în continuare și pe euro și pe dolar. Din valoarea banilor tot se pierde ceva în fiecare zi când stăm cu banii în cont”, a mai spus Christian Năsulea.