Minune! In ianuarie 2020, colectările de taxe ale ANAF-ului au fost în creștere

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în ianuarie 2020 cu aproape 7% faţă de luna similară a anului trecut, la 27,55 miliarde lei, în linie cu estimările bugetare, înregistrându-se un record istoric al încasărilor brute din TVA, care au urcat la 8,4 miliarde lei.

Încasările bugetare din luna ianuarie reflectă reacţia pozitivă a mediului privat la comportamentul corect al statului de a-şi plăti la timp datoriile către contribuabili, atât pentru serviciile prestate, cât şi pentru sumele de rambursat.

În luna ianuarie, ANAF a rambursat TVA în sumă 1,72 miliarde lei, cu 1 miliard de lei mai mult decât anul trecut, continuând politica de plată cu celeritate a sumelor datorate către mediul privat.

„Vom continua acest comportament corect în raport cu mediul privat, fie că vorbim de facturile ajunse la scadenţă, fie despre rambursările de TVA. Evoluţia din prima lună reprezintă un prim semnal că actorii din economie înţeleg să se conformeze voluntar şi au încredere în parteneriatul cu statul şi în soluţiile propuse pentru a flexibiliza şi îmbunătăţi administraţia publică”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Pe partea de cheltuieli, creşterea de 11,6% din prima lună a anului, la 28 miliarde lei, reflectă într-o mare măsură majorările de pensii, salarii şi alocaţii rezultate din modificările legislative aprobate anterior.

Spre deosebire de ianuarie 2019, s-a înregistrat, însă, o creştere semnificativă a cheltuielilor de investiţii, care au crescut de aproape trei ori, la 1,31 miliarde lei, în condiţiile dublării investiţiilor în proiecte cu finanţare europeană, respectiv 474 milioane lei.

Prin urmare, bugetul general consolidat a înregistrat în luna ianuarie un deficit marginal, de 0,46 miliarde lei (0,04% din PIB), explicat în principal de majorarea rambursărilor de TVA cu 1 miliard de lei şi creşterea cheltuielilor de investiţii cu 821 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Lasă un răspuns

Curs BNR 26 februarie. Euro schimbă totul pentru români

Doliu internaţional. A murit preşedintele