Reclamă

Un militar ucrainean, Serghii Gnezdilov, a fost arestat de autoritățile ucrainene după ce a anunțat public, pe Facebook, pe 21 septembrie, că părăsește fără permisiune unitatea sa, a 56-a Brigadă, pentru a solicita demobilizarea militarilor epuizați de peste doi ani și jumătate de invazie rusă, informează AFP. Acesta riscă o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare, potrivit Biroului ucrainean de anchete (DBR), citat de News.ro.

DBR a declarat că „abandonarea demonstrativă și publică a unei unități militare pe timp de război nu este doar imorală” față de camarazi, ci, de asemenea, „demoralizează societatea și provoacă o falsă dezbatere care face jocul inamicului nostru”.

Gnezdilov afirma pe rețeaua de socializare că „problema odihnei infanteriei și stabilirea unor condiții clare ale serviciului în prima linie este o problemă de securitate națională” și compara situația actuală cu „sevrajul”. Militarul și-a exprimat indignarea afirmând că „Ei încearcă să ne convingă că nu există oameni care să-l înlocuiască pe infanteristul care poartă acest război pe umerii săi”.

Dezertările au devenit un fenomen tot mai îngrijorător în cadrul armatei ucrainene. În fiecare lună, peste 5.000 de militari ucraineni își abandonează unitatea sau dezertează, potrivit justiției ucrainene. Procentele raportate indică o creștere alarmantă a numărului cazurilor de dezertare: de la 3.342 în 2022, la 15.559 în primele opt luni ale lui 2024. Milioane de ucraineni sunt convocați pentru înrolare, dar sistemul de recrutare este adesea criticat ca fiind ineficient și corupt.

Ucraina, confruntată cu invazia rusă și cu necesitatea unei mobilizări masive, continuă să se confrunte cu provocări mari în ceea ce privește menținerea moralului și coeziunii armatei sale. Recent, o nouă lege a intrat în vigoare în încercarea de a consolida mobilizarea, însă problemele de pe front și defecțiunile interne persistă.

Procuratura Generală a Ucrainei a prezentat statistici cu privire la fenomenul „abandonării neautorizate a unității” și „dezertării”, iar cifrele reflectă o creștere îngrijorătoare a acestor practici pe parcursul ultimilor ani.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro