Acest fapt ar putea duce la pierderea statutului special de tranzacționare pe care Hong Kong-ul îl are cu SUA. Președintele Donald Trump și Congresul vor decide ce acțiuni trebuie întreprinse.

SUA ar putea încheia relația comercială cu Hong Kong-ul

Încetarea unei relații comerciale speciale care există de zeci de ani ar avea costuri pentru afacerile americane. Totodată, ar zădărnici o economie globală deja fragilă și ar afecta Hong Kong mai mult decât China, avertizează specialiștii.

„Departamentul de Stat este obligat de Hong Kong Policy Act să evalueze autonomia teritoriului din China. După un studiu atent al evoluțiilor din perioada de raportare, am certificat astăzi Congresului că Hong Kong nu continuă să justifice tratamentul în conformitate cu legile Statelor Unite în același mod în care au fost aplicate legile americane la Hong Kong înainte de iulie 1997 „, a spus Pompeo într-un comunicat

„Nicio persoană rezonabilă nu poate afirma astăzi că Hong Kong-ul păstrează un grad ridicat de autonomie din partea Chinei, date fiind datele pe teren”.

În cadrul politicii „O singură țară, două sisteme”, Hong Kong păstrează democrația și libertățile civile limitate. În ciuda faptului că este sub controlul Beijingului.

Specialiștii trag un semnal de alarmă

Anul trecut, Congresul a votat și Trump a semnat Legea privind drepturile omului și democrația din Hong Kong.  În sprijinul protestatarilor pro-democrație din regiune. Conform acestei legi, SUA trebuie să verifice și să raporteze anual Congresului dacă Hong Kong rămâne autonom față de China sau riscă să-și piardă statutul special.

Decizia lui Pompeo vine după ce Beijingul a introdus o legislație controversată de securitate națională pentru Hong Kong – legislație pe care a denunțat-o din nou în declarația de miercuri ca fiind o „decizie dezastruoasă”.

Săptămâna trecută, un diplomat american de top a avertizat că trecerea legislației va fi un „nod” pentru autonomia statului. Legea propusă a generat proteste  și a fost denunțată la nivel internațional. Observatorii avertizând că ar putea reduce multe dintre libertățile politice fundamentale și libertățile civile garantate în acordul de trecere a orașului de la guvernarea britanică la cea chineză în 1997.

Sursa: CNN.com