Mesajul preşedintelui Iohannis, după moartea ÎPS Pimen, neaşteptat de trist. Klaus Iohannis este printre cei care şi-au arătat respectul şi condoleanţele faţă de moartea Prea Sfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare Patriarhului BOR, Daniel. În cele scrise, Iohannis menţionează că trecerea la cele veşnice a Arhiepiscopului Pimen este cu adevărat un moment de tristeţe pentru întreaga BOR. De altfel, este un moment trist şi pentru cei care l-au cunoscut. Iohannis a mai spus că Înalt Prea Sfinţitul Pimen a  fost „un păstor cu har”. Preşedintele a completat că Pimen a fost cel care „şi-a consacrat eforturile misionare păstrării identităţii româneşti”.

Reclamă

Mesajul preşedintelui Iohannis, după moartea ÎPS Pimen

„Doresc să adresez sincere condoleanţe Preafericirii Voastre, înalţilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi membrilor Sfântului Sinod. Precum şi credincioşilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, odată cu trecerea la cele veşnice a Înaltpreasfinţitului părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Este un moment de tristeţe pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română. Şi pentru toţi credincioşii care s-au aflat sub înalta arhipăstorire a Înaltpreasfinţitului Pimen. Personalitate longevivă şi păstor cu har, Înaltpreasfinţitul Pimen s-a dăruit cu generozitate Bisericii şi semenilor. Şi s-a consacrat eforturile misionare păstrării identităţii româneşti, punând în valoare, în ţară şi peste hotare, bogăţia spiritualităţii ortodoxe şi patrimoniul valoros al bisericilor şi mănăstirilor din Moldova”, subliniază şeful statului în scrisoarea transmisă Patriarhului BOR.

Preşedintele Iohannis a mai avut remarci şi asupra faptului că Biserica Ortodoxă Română s-a implicat neaşteptat de mult. BOR a ajutat mult la combaterea epidemiei de coronavirus de pe teritoriul ţării. Puţini ştiu asta şi critică, dar BOR a donat sume colosale pentru spitale şi pentru autorităţile din linia I.

„Biserica Ortodoxă Română va fi sprijin pentru societatea noastră”

„Evocând personalitatea celui dispărut, doresc să remarc şi faptul că, prin rugă şi sprijin pentru cei aflaţi în dificultate, prin ajutor pentru cei din prima linie, Biserica Ortodoxă Română a participat consistent la efortul naţional de combatere a pandemiei. Sunt încredinţat că în perioada care urmează, sub înţeleapta arhipăstorire a Preafericirii Voastre, Biserica Ortodoxă Română va fi sprijin pentru societatea noastră, îmbinând misiunea sa pastorală cu preocuparea pentru protejarea credincioşilor şi ierarhilor săi, pentru o cât mai grabnică revenire la normalitate a României”, spune şeful statului.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a murit în noaptea de 19 spre 20 mai, după miezul nopţii. La fix 30 de zile de când a fost diagnosticat cu covid. Acesta era internat la Institutul „Matei Balş” din Capitală. ÎPS Pimen îşi va dormi somnul de veci acolo unde a îndrăgit cel mai mult viaţa, la Mânăstirea Sihăstria Putnei.