Încă de la finalul primăverii, românii au dat iama în piețe să caute pepene, fie el roșu sau galben. Pepenele este unul dintre cele mai consumate fructe în perioada verii. Deși multe persoane consideră că este benefic, mai ales în diete, specialiștii trag un semnal de alarmă.
Aproape că nu este an în care consumul de pepene să nu genereze controverse. Fructul pe care românii îl consideră vedeta verii se poate transforma din deliciu, în pericol pentru sănătatea consumatorilor. Pepenele este atât de bun, încât, de multe ori, simți că nu te mai poți opri din mâncat.
Sunt multe persoane care apelează la pepene atunci când vor să topească kilogramele în plus. Acestea merg pe considerentul că pepenele conține foarte multă apă și că ajută la digestie. Ei bine, sunt situații în care consumul excesiv de pepene dăunează grav sănătății.
Este bine sau nu să slăbești consumând pepene
Vorbim aici despre consumul de pepene regulat, timp de trei sau patru luni, cât ține sezonul de vară. Pe lângă apă și vitamine, pepenele conține și foarte mult zahăr. Cei care îl consumă în cantități excesive, pot ajunge să facă diabet. Chiar dacă este o sursă de zahăr naturală, tot periculoasă este pentru organism.
Și, totuși, dacă vrei să apelezi la o dietă pe bază de pepene, medicii recomandă pepenele galben în detrimentul celui roșu. Pepenele galben conține vitaminele A, C, D, E, B6 şi B12, dar și calciu și magneziu. Chiar dacă după nume este o dietă cu pepene, se recomandă ca aceasta să nu fie bazată doar pe acest fruct.
De asemenea, pepenii nu sunt singurele fructe recomandate în diete. Pe lângă ei, la fel de bune mai sunt merele, perele, fructele de pădure, prunele, cireșele, vișinele și bananele. Tot dintr-o dietă echilibrată nu trebuie să lipsească nici semințele, alunele, migdale, dar toate consumate în cantități moderate.