Meditația ajută la eliminarea stresului cotidian și ne face să fim prezenți la ce este în jurul nostru. Ne poate aduce o pace interioară care poate fi susținută prin tehnici de meditație și ne putem îmbunătăți starea de sănătate. Iată care sunt beneficiile pe care le aduce acest ritual dacă vom practica în mod constant.
Meditație nu te va schimba ca persoană, deși unele persoane cred acest lucru. Ea te ajută în conștientizarea clipei prezente și cum își poți gestiona emoțiile în diferite momente ale vieții. Gândurile sau sentimentele nu ar trebui să le oprești, ci ar trebui să le observi fără să le cataloghezi în gânduri „rele” sau „bune.” Totodată, înțelegerea și acceptarea lor este foarte importantă pentru o viață fericită.
Aceasta este o tehnică folosite de mii de ani pentru a conștientiza momentul prezent. De cele mai multe ori, implică practici pentru a deveni mai concentrat și atent la ce se află în jurul tău și te conectezi cu propriul corp prin respirație. Nu există un mod greșit în care să meditezi, în funcție de nevoile tale, poți apela la meditație ghidată, una liniștită în care îți pui o melodie adecvată sau cea ritmică, prin dans.
![](https://substantial.ro/wp-content/uploads/2022/04/Meditatia.-Ghid-pentru-incepatori.-text.jpg)
Beneficii ale meditației
Pe lângă acceptarea gândurilor și sentimentelor, dar și conștientizarea acțiunilor din prezent, meditația are și beneficii pentru sănătate. Mai multe studii efectuate arată cât de utilă este această practică în recuperarea sănătății. Cu ajutorul meditației, ne putem bucura de următoarele beneficii:
- tensiune arterială scăzută
- stres scăzut
- somn mai bun
- concentrare crescută
- stare de spirit îmbunătățită
- agresivitate redusă
- adaptabilitate mai mare la schimbări;
Diferite tipuri de meditație pot ajuta în tratarea anxietății și depresiei, bolilor cardiovasculare, insomnie sau durerile cronice. Referitor la depresie, un studiu a arătat că meditația mindfulness are efecte pozitive ce pot dura până la șase luni sau mai mult, în funcție de persoană.