Coreea de Nord va reduce comunicarea cu Sudul. Potrivit specialiștilor aceasta este cea mai recentă încercare a lui Kim Jong Un de a pune presiune asupra Washingtonul.  Din cauza sancțiunilor economice.

Kim Jong Un taie legăturile de comunicare cu Sudul

Potrivit KCNA, agenția de știri a Coreei de Nord, linia de comunicare inter-coreeană prin care cele două părți, comunică zilnic. Precum și o linie telefonică separată pentru președintele sud-coreean. Vor fi suspendate marți la amiază.

„Toți oamenii din RDPK au fost supărați de comportamentul trădător și viclean al autorităților sud-coreene. Cu care mai avem o mulțime de conturi de soluționat”, se arată în raportul KCNA, referindu-se la numele oficial al țării, Republica Populară Democrată din Coreea.

Decizia liderului din Coreea de Nord, are legătură cu SUA

Decizia urmărește plângerile din ultimele zile ale regimului Kim asupra organizațiilor non-guvernamentale din Coreea de Sud care trimit materiale anti-nord-coreene în Nord.

Decizia are legătură și cu negocierile blocate între Washington și Pyongyang cu privire la programul de arme nucleare din Coreea de Nord. Și sancțiunile economiei asupra țării. În ciuda a trei întâlniri din ultimii doi ani între liderul Kim și președintele Donald Trump.

Van Jackson, fost oficial al Pentagonului, a declarat că amenințările dictatorului nord-coreean împotriva Coreei de Sud sunt făcute cu scopul de a pune presiune pe SUA.

„Adevărul pe care nimeni nu vrea să-l recunoască este că Coreea de Nord nu consideră Coreea de Sud ca fiind egală și crede că principala sa problemă este cu Statele Unite”, a spus Van Jackson, acum expert în relații internaționale la Universitatea Victoria din Wellington.

„Aceasta înseamnă că cooperarea din Coreea de Nord cu Sudul – sau lipsa acesteia – este în mod inerent determinată mai mult de ceea ce se întâmplă în relațiile SUA-Coreea de Nord decât cu cea mai recentă inițiativă a Casei Albastre (biroul prezidențial din Coreea de Sud).”

De la preluarea funcției în 2017, Moon Jae-in, președintele sud-coreean, a împins pentru o mai strânsă legătură cu Coreea de Nord, dar a încetat să încalce sancțiunile economice internaționale implementate ca răspuns la programul de arme nucleare al lui Kim Jong Un.

Experții avertizează că există un risc de escaladare militară

Phenianul a rămas interesant în ceea ce privește demersurile președintelui Moon. Chiar și după o serie amenințări ale liderului nord coreean în 2018 și acorduri ulterioare pentru îmbunătățirea relațiilor.

Experții au avertizat că există un risc mai mare de escaladare militară dacă cele două părți încetează să vorbească. Aceștia au subliniat, de asemenea, că Pyongyang ar putea face ultima mișcare într-un ciclu.  În care creează o criză din care se poate retrage pentru a câștiga concesii din partea comunității internaționale.

Comportamentul  Nordului nu poate fi speculat

Cu toate acestea, Soo Kim, fost analist CIA din Coreea de Nord acum la think-tank-ul Rand Corporation, a declarat:

„Modelele și precedentele nu sunt uneori cei mai fiabili indicatori în specularea comportamentului din Coreea de Nord”. Pericolul ca Coreea de Nord să lovească Coreea de Sud – cu arme nucleare, rachete, militar sau chiar prin retorică. Rămâne întotdeauna o posibilitate”, a spus ea.

Sursa: Financial Times