Reclamă
Reclamă

Luni, la ora 2 noaptea, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost trezit în celula sa din închisoarea de înaltă securitate Belmarsh și i s-a ordonat să se îmbrace, înainte de a i se pune cătușele. Acesta era începutul sfârșitului încarcerării lui Assange în Marea Britanie.

‘A fost adus într-un vehicul de transport și pus într-o cutie micuță acolo, unde a șezut practic timp de trei ore’, a spus Kristinn Hrafnsson, editorul șef al WikiLeaks, despre felul în care Assange a fost transportat la aeroportul Stanstead din Essex.

‘Erau până la 40 de polițiști care păzeau exteriorul’, a spus Hrafnsson. ‘Un elicopter survola pe deasupra, șase mașini de poliție erau în convoi până la aeroport.’

Reclamă

După un deceniu de ascunziș și încarcerare, Assange a devenit un om liber odată ce a ieșit din tribunalul de pe insula Saipan, parte din Insulele Mariane de Nord, guvernate de Statele Unite. Conform unui acord cu SUA, Assange a recunoscut încălcarea legii spionajului. Deoarece a stat deja mai mult timp în închisoare decât prevedea pedeapsa, Assange este acum liber.

WikiLeaks a publicat un videoclip cu plecarea lui Assange din Stanstead la bordul unui avion Bombardier Global 6000, care l-a adus în Saipan. Costul călătoriei se ridică la 520.000 de dolari, o campanie online de strângere de fonduri fiind pornită pentru a acoperi suma mare.

‘Nu eram cu adevărat siguri că se va întâmpla până în ultimele 24 de ore’, a spus soția lui Assange, Stella.

SUA a încercat să obțină extrădarea lui Assange pentru 18 capete de acuzare care i-ar fi putut aduce o pedeapsă cumulată de 175 de ani. Avocații lui au propus ca Assange să pledeze vinovat pentru o singură acuzație, din Londra. Dar Departamentul de Justiție al Statelor Unite a insistat să pledeze vinovat într-un tribunal din SUA.

Hrafnsson a spus că momentul de cotitură a fost o decizie judecătorească din luna mai, care i-a permis lui Assange să conteste extrădarea. Mai mult, presiunea din partea guvernului australian, condus de Anthony Albanese, a fost un factor crucial în eliberarea lui.

Tatăl lui Assange, John Shipton, a dezvăluit că a avut mai multe întâlniri cu Albanese, care i-a promis că va face ‘tot ce poate’ pentru a ajuta la eliberarea fiului său.

În final, s-a ajuns la un compromis: Assange s-a prezentat la un tribunal american pe insula Saipan, parte din Statele Unite din 1986. ‘Era calm, relaxat, într-o dispoziție bună’, a descris Hrafnsson starea de spirit a lui Assange înainte de plecare. ‘A fost singura dată când am ieșit din Belmarsh și m-am gândit: ‘Ăsta este un sentiment plăcut’.’

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro