Italia anunță măsuri de sprijin energetic și planuri de relansare a energiei nucleare

Italia va prezenta vineri un pachet de măsuri în valoare de aproximativ trei miliarde de euro pentru a ajuta familiile și companiile să facă față costurilor ridicate ale energiei. Guvernul italian intenționează să adopte, de asemenea, un proiect de lege pentru reluarea utilizării energiei nucleare, conform unei surse Reuters.
Vicepremierul Matteo Salvini a declarat într-un interviu radio că „am pus deoparte două miliarde de euro pentru sprijinirea familiilor și încă un miliard de euro pentru IMM-uri”. Aceste măsuri vor fi în vigoare timp de trei luni, autoritățile estimând că prețul gazelor va scădea odată cu venirea verii.
„Sperăm că în următoarele trei luni va exista un acord de încetare a focului între Rusia și Ucraina”, a adăugat Salvini, anticipând o scădere a presiunilor pe piețele energetice.
Pe piața de gaze TTF din Amsterdam, cotațiile futures la gaze naturale se tranzacționau joi la aproximativ 44 euro pentru un MWh, în scădere față de august 2022, când aceste cotații depășeau 300 euro pentru un MWh.
Italia, un membru al zonei euro cu una dintre cele mai ridicate datorii, și-a luat angajamentul de a reduce deficitul bugetar sub pragul UE de 3% din PIB până în 2026. Planificat să ajungă la 3,8% din PIB în 2024, bugetul Italiei are o marjă redusă pentru a sprijini economia, dar Guvernul vede reluarea energiei nucleare ca o soluție viabilă.
Ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, a anunțat luna trecută că Italia intenționează să finalizeze până la sfârșitul anului 2027 un plan pentru reluarea producției de energie nucleară. Aceasta a fost interzisă după referendumurile din 1987 și 2011. Guvernul condus de Giorgia Meloni consideră că reactoarele modulare noi ar putea fi esențiale pentru decarbonizarea industriilor poluante precum cea de oțel sau sticlă.
În completarea acestor măsuri, ministrul Industriei, Adolfo Urso, a anunțat că firmele Enel SpA, Ansaldo și Leonardo sunt aproape de a înființa o companie care să studieze soluțiile pentru construirea de reactoare nucleare în Italia.
Analizele autorităților sugerează că, dacă energia nucleară ar acoperi cel puțin 11% din mixul energetic al țării, Italia ar putea economisi 17 miliarde de euro din costurile de decarbonizare până în 2050.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨