Reclamă

Istoria papanașilor prezintă apariția a celui mai delicios desert de pe plaiurile românești. Papanașii sunt un tip de desert care se face din brânză dulce de vaci, ouă, făină, griș, pesmet și zahăr. În general prezentarea și servirea se face cu smântână și dulceață sau gem. Există și posibilitatea de a fi serviți cu puțin zahăr presărat deasupra. Specialiștii spun că este foarte posibil ca acest cuvânt să provină din latinescul papa, care printre altele se referea la „mâncare de copii”.

Istoria papanașilor

Fiind originară care din Danemarca, unde se pare că nu este nimic putred, ci, în cazul de față, doar delicios. Potrivit acestei legende un căpitan de vas, a încercat să cârmuiască vasul când mânca o gogoaşă. Este probabil ca, luat prin surpindere de valurile puternice, să fi înfipt desertul într-una din spiţele cârmei pentru a-şi putea folosi ambele braţe. Așa ar fi salvat generaţii întregi de gospodine de la coacerea interiorului gogoșilor.

Papanaşii moldoveneşti se trag din gomboţul cu brânyă din Austria şi Ungaria. Se pare că la Arad, Timișoara sau Oradea se numesc gomboți cu brânză fiind tradus din maghiară sau germană. De cele mai multe ori au fost cândva asociată cu galușca cu prune. În imperiu rețeta nu se limita doar la fructe, rețeta ardelenească a papanașilor austriaci este foarte ușor de făcut.  Deosebirea dintre papanaşi, care au în compoziţie brânză de vaci, faţă de gogoşile clasice constă în faptul că se pune doar făină. Aceştia sunt decoraţi cu smântână dulce şi dulceaţă fructe.

Ca să poţi face papanşi este nevoie să fierbi  grișul în puțină apă. Cât timp se gătește, se amestecă brânza și ouăle, mai apoi se va adăugă zahărul vanilat, dar şi zahărul pudră alături de sare. Când  se fierbe grișul se pot adăuga la compoziție untul și făina. Mai apoi din aluatul obţinut se fac biluţele de papanaşi.

Papanași cu brânză de vaci

  • 700 g brânză de vaci proaspătă
  • 120 g zahăr pudra
  • coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță esență naturală vanilie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 3 ouă medii
  • 350-400 g făină
  • 1 /2 linguriță bicarbonat
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 l ulei pentru prăjit
  1. Pentru început punem brânza de vaci la scurs într-o sită. O lăsăm astfel în jur de 2-3 ore la frigider, apoi amestecăm brânza cu zahărul pudră și cel vanilat, esență de vanilie și coajă de lămâie, apoi adăugăm ouăle și amestecăm până se omogenizează compoziția.

  2. Încorporăm apoi făina și bicarbonatul. Amestecăm până se omogenizează aluatul.

  3. Ne umezim mâinile cu apă, și modelăm bile pe care le turtim un pic. În mijloc le facem o gaură cu un deget și apoi le dăm puțin prin făină (dacă avem făină pe masă de lucru este perfect).

  4. Procedăm astfel până terminăm aluatul, ar trebui să iasă cam 20 de bucăți cu diametrul de 6 cm sau 10 bucăți mai mari și biluțe exact câți papanași modelăm. 

  5. Punem într-o tigaie uleiul și îl încingem. Prăjim papanașii pe amble părți, la foc mic-mediu, până se rumenesc.

  6. Îi servim cu smântână și dulceață de mure (sau de care dorim).


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro