Decesul Înalt Prea Sfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a dat o lume întreagă peste cap. Foarte mulţi l-au cunoscut pe PreaS Sfinţit, însă acesta a avut şi implicări majore în România şi peste graniţă. Puţini ştiu însă faptul că ÎPS Pimen îl adusese în ţară pe Regele Mihai I al României. În acest context, Casa Regală a României transmite acum mesaje de condoleanţe. În comunicatul oficial, se regăsesc detalii puţin ştiute de români.

Reclamă

Astfel, în acest context, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a transmis un mesaj după ce a aflat de moartea IPS Pimen. Se pare că Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost cel care, în anul 1992, l-a primit, la Mănăstirea Putna, pe Regele Mihai I. Evenimentul a fost unul fastuos cu mii de pelerini prezenţi. Casa Regală şi-a exprimat condoleanţele şi tristeţea asupra celor aflate.

ÎPS Pimen îl adusese în ţară pe Regele Mihai. Ce declară Casa Regală în acest sens

„Majestatea Sa Custodele Coroanei a aflat cu tristețe despre trecerea la Domnul a Înalt Preasfinției Sale Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților.

Înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române a condus timp de aproape trei decenii arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și a fost gazda Regelui Mihai I, în noaptea de Înviere, la Mânăstirea Putna, în aprilie 1992. Atunci, Regele Mihai și Regina Ana au petrecut, la Putna și la București, trei zile care au rămas în istoria contemporană a țării noastre. Regele Mihai și Regina Ana s-au reîntors la Arhiepiscopia Sucevei în anul 2000, în drum spre satele din Bucovina de Nord (Ucraina).

Arhiepiscopul Pimen s-a născut la 25 august 1929, la Greabănu (județul Buzău). A devenit călugăr acum aproape 70 de ani și a funcționat în cadrul Bisericii Ortodoxe Române ca monah, pedagog, stareț, paroh, muzeograf, reprezentant al Patriarhiei la Ierusalim, exarh, Episcop vicar și apoi Arhiepiscop.

În numele Casei Regale a României, Majestatea Sa Margareta transmite condoleanțe Bisericii Ortodoxe Române, enoriașilor din arhiepiscopie și familiei îndoliate!”, se precizează în comunicat.

ÎPS Pimen a murit la 30 de zile după ce a fost diagnosticat cu coroanvirus. Arhiepiscopul fusese internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti. Din păcate însă, nici starea de sănătate şi nici vârsta nu l-au ajutat să treacă peste infectarea cu virusul ucigaş.