Începe Evaluarea Naţională. Mâine are loc examenul  la Limba şi Literatura Română. Peste doar două zile va avea loc examenul la matematică. Joi, la doar o zi după proba la matematică, va avea loc proba la limba maternă.

Începe Evaluarea Naţională

Astfel, pe data de 22 iunie se vor afişa rezultatele, până la ora 14.00. În aceeaşi zi, între orele 16,00 şi 19,00,  se vor putea depune contestaţii. O altă serie de contestaţii este şi pe 23 iunie, între orele 8.00 – 12.00.

În data de 27 iunie este programată afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor.

Anul acesta va fi diferit pentru elevi. Încă din prima săptămână a lunii martie, moment în care România a intrat în stare de urgenţă, elevii nu s-au mai întors la şcoală. Toate cursurile au fost susţinute online.

Pentru elevii din anii terminali – clasa a VIII-a şi clasa a XII-a/ a XIII-a – au fost organizate zilnic cursuri televizate, printr-un parteneriat între Ministerul Educaţiei şi Televiziunea română. Lor le-au fost puse la dispoziţie materiale pentru pregătirea online şi teste de examen pe care le-au putut face alături de profesori.

În momentul în care s-a intrat în stare de alertă, şcolile au putut organiza cursuri de pregătire pentru examen. Astfel, elevii au putut reveni la şcoală, doar cei din anii terminali. Aceştia au fost nevoiţi să respecte măsuri de siguranţă precum purtarea unor măşti, distanţă de 1.5 metri între bănci, culoare unice de intrare şi ieşire în/din unităţile de învăţământ.

Ce-i aşteaptă pe elevi

Absolvenţii de gimnaziu şi de liceu se prezintă acum la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. Acestea nu se anulează, însă se organozează cu măsuri specifice. Cei care vor avea temperatura peste maximul de 37, 2 grade, vor fi în izolare sau carantină din cauza epidemiei, precum şi cei care nu vor participa din alte motive medicale se vor putea înscrie la sesiuni speciale ale acestor examene, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei. Monica Anisie a explicat că elevii care vor participa la a doua etapă a Evaluării Naţionale nu vor fi „prejudiciaţi” în niciun fel în ceea ce priveşte admiterea la liceu.

După probele de la Examen, urmează înscrierea la liceu. Completarea opţiunilor în fişele de înscriere la liceu va avea loc în perioada 2 – 6 iulie. Ulterior,  repartizarea computerizată va avea loc în data de 10 iulie.