Impunerea tarifelor de 25% de către SUA ar putea afecta economiile Europei Centrale

Data actualizării: 03/03/2025

Propunerea președintelui american Donald Trump de a aplica tarife de 25% la importurile din Uniunea Europeană riscă să afecteze perspectivele economice ale țărilor din Europa Centrală. Potrivit analiștilor S&P Global Ratings, această măsură ar putea agrava provocările fiscale existente. Administrația SUA este pe cale să anunțe impunerea acestor tarife, iar Comisia Europeană a promis o reacție „decisivă și imediată” în cazul în care comerțul liber va fi îngrădit.

Analiza S&P Global Ratings arată că, deși expunerea comercială directă a Europei Centrale și de Est la SUA este limitată, impactul ar putea fi resimțit prin sectorul auto al Germaniei. „Acest lucru este valabil în special pentru Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia și România,” au subliniat analiștii, citați de Reuters.

Exporturile de mașini și echipamente de transport către Germania au constituit mai mult de o zecime din totalul exporturilor acestor țări, iar dependența de comerțul exterior variază semnificativ. Potrivit datelor Eurostat, Slovacia are un comerț exterior de 92% din PIB, urmată de Cehia cu 69%, în vreme ce România se situează sub media UE, cu 39%.


Analistul Capital Economics, Nicholas Farr, estimează că tarifele propuse ar putea reduce cu 0,5% creșterea economică a Europei Centrale. Acest scenariu este mai pesimist față de estimările anterioare. În plus, încetinirea creșterii economice ar putea afecta și mai mult regiunea, deja confruntată cu inflația crescută după invazia rusească din Ucraina și probleme economice în Germania.

Citește și:

Însă, analiștii S&P Global consideră că scăderea cererii chinezești pentru automobile germane ar putea avea un impact mai semnificativ asupra creșterii economice decât tarifele americane. Vânzările în China reprezintă o treime din totalul afacerilor Volkswagen, Mercedes și BMW, spre deosebire de 10-15% în SUA.

„O creștere economică mai mică în Europa Centrală ar exacerba provocările fiscale actuale, semnalate de mult timp ca un risc major în regiune”, au subliniat analiștii. Comisia Europeană a deschis proceduri disciplinare împotriva a șapte state membre UE pentru deficitele fiscale mari, inclusiv împotriva Ungariei, Poloniei și Slovaciei, iar România are cel mai mare deficit din blocul comunitar.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨