Guvernul României a aprobat joi un proiect de lege care extinde și reglementează măsurile pentru controlul utilizării spațiului aerian național, incluzând dronele și alte vehicule aeriene. Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că proiectul va trata dronele cu aceeași seriozitate și reguli care se aplică în acest moment aparatelor de zbor cu pilot, din perspective civile și militare.
Purtătorul de cuvânt a precizat că acest proiect de lege vine cu o perspectivă nouă asupra controlului spațiului aerian național, având în vedere riscurile și amenințările care afectează securitatea națională și integritatea spațiului aerian, siguranța aeronautică, precum și viața și sănătatea cetățenilor. „Actul normativ va extinde și reglementa măsurile pentru controlul utilizării spațiului aerian național, a sistemelor de aeronave fără pilot la bord și pentru alte vehicule aeriene. Prin adoptarea acestui act normativ se va crea un nou cadru de cooperare și de coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor care au competențe în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național, precum și de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creșterea siguranței și securității aviației”, a subliniat Mihai Constantin.
Proiectul de lege, prezentat la sfârșitul lunii octombrie pe site-ul MApN, definește mai multe situații de utilizare neautorizată a spațiului aerian național de către aeronave, cu sau fără pilot. Aceste situații includ zboruri neautorizate, abateri de la rute stabilite, oprirea dispozitivelor de identificare, zbor în zone restricționate sau execuția misiunilor de fotografiere fără aprobare. De asemenea, utilizarea dronelor care, prin modul de operare, amenință grav misiunile MApN sau ale altor instituții subordonate Ministerului Transporturilor, este considerată o încălcare.
Împotriva dronelor neautorizate se pot lua măsuri noncinetice, care includ detectarea, preluarea controlului sau dezactivarea funcțiilor de comandă și comunicații. Alternativ, măsuri cinetice pot fi aplicate, inclusiv imobilizarea sau distrugerea dronei. Ordinul pentru astfel de intervenții este emis de persoane cu „drept de decizie stabilite prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.
În aceeași ședință, Guvernul a aprobat și un alt proiect de lege vizând desfășurarea misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul României în condiții de pace.