Miniştrii de Externe ai Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, Spaniei și Regatului Unit, reuniți joi la Berlin, și-au reafirmat susținerea pentru Ucraina pe calea sa „ireversibilă” către aderarea la NATO. Ei au promis continuarea sprijinului militar și garanții de securitate post-conflict, conform agențiilor AFP și DPA, citate de Agerpres.
În cadrul reuniunii, la care a participat și noua reprezentantă pentru politică externă a Uniunii Europene, Kaja Kallas, a fost semnată „Declarația de la Berlin”. Documentul subliniază sprijinul oferit Ucrainei în integrarea euro-atlantică și necesitatea unor garanții de securitate complete, inclusiv sprijin militar și financiar pe termen lung.
„Vom continua să sprijinim Ucraina pe calea ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”, se precizează în declarația comună. Aceasta insistă asupra importanței implicării ucrainenilor și a europenilor în eventualele negocieri de pace și subliniază că „pacea în Ucraina și securitatea în Europa sunt indisociabile”.
Îngrijorările aliaților europeni privind o posibilă dezangajare a SUA din conflict sau presiuni pentru un acord nefavorabil Kievului s-au intensificat odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Trump a propus încetarea imediată a focului și negocieri cu Rusia, după discuții cu președinții ucrainean și francez, Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron, la Paris.
În schimb, Zelenski a solicitat mai multe arme și garanții de securitate din partea NATO, subliniind nevoia unui angajament ferm privind aderarea Ucrainei la Alianță, considerând insuficiente promisiunile de aderare viitoare.
Unele state, inclusiv SUA și Germania, manifestă reticență față de o aderare rapidă a Ucrainei. Totuși, în contextul unui posibil acord de încetare a ostilităților, partenerii ar putea trimite trupe de menținere a păcii ca garanție de securitate, deși premierul polonez Donald Tusk a exclus trimiterea de trupe poloneze în Ucraina.